Єдина Країна! Единая Страна!

пʼятницю, 4 червня 2021 р.

Малювання піною для гоління з метою збагачення досвіду естетичного бачення навколишньої дійсності дітьми старшого дошкільного віку

Малювання піною для голінняз метою збагачення досвіду естетичного бачення навколишньої дійсності  дітьми старшого дошкільного віку

Вердеш Надія Миколаївна,
вихователь Дільничного закладу дошкільної освіти

Вже декілька років я працюю з нетраційними техніками малювання. Адже малювання є одним з найбільш цікавих і захоплюючих занять для дітей дошкільного віку, це найдоступніший вид діяльності, який освоюється маленьким чоловічком. Ні читати, ні писати дитина ще не може, але вже із задоволенням вимальовує каракулі на папері. Направляючи і підтримуючи дитину в цьому занятті, можна домогтися дуже багато чого.

Нетрадиційних технік малювання багато, це і малювання долонькою, пальчиками, малювання на марці, монотипія малювання ватними паличками та інші. Чим привабливі нетрадиційні техніки. У процесі малювання удосконалюються спостережливість, естетичне сприйняття, художній смак, творчі здібності. Основну думку можна висловити просто: малюючи, діти розвивають і тіло, і душу і розум.

Досвід показує, що одна з найбільш важливих умов успішного розвитку дитячої творчості – різноманітність і варіативність роботи з дітьми. Новизна обстановки, незвичайний початок роботи, красиві і різноманітні матеріали, цікаві завдання, можливість вибору і ще багато чинників - ось що допомагає не допустити в дитячу образотворчу діяльність одноманітність і нудьгу, забезпечує жвавість і безпосередність дитячого сприйняття та діяльності.

Важливо, кожного разу створювати нову ситуацію так, щоб діти, з одного боку,  могли застосувати раніше набуті навички і вміння, з іншого – шукали нові підходи, творчі рішення. Саме це викликає у дітей позитивні емоції, бажання творчо працювати.Працюючи в цьому напрямку, я переконалася в тому, що малювання незвичайними матеріалами, оригінальними техніками дозволяє дітям відчути незабутні позитивні емоції. Результат зазвичай дуже ефективний і майже не залежить від вмілості і здібностей. Нетрадиційні способи зображення досить прості за технологією і нагадують гру. 

Але сьогодні хочу зупинитися над такою цікавою технікою, як малювання піною для гоління. Є декілька варіантів малювання піною.:

1 варіант- це малювання самою піною, або ще називають малювання об'ємними фарбами.

2 варіант- це малювання різних візерунків на піні, або ще називають мармуровий папір.

3 варіант- це малювання на піні ,але вже конкретних малюнків.

Для цієї техніки нам потрібні такі матеріали: плоский піднос,піна для гоління, фарби або рідку гуаш, ще можна харчовий барвник, зубочистки або тонкий пензлик, аркуші паперу, лінійка.

Перш ніж починати працювати над цією технікою, я спочатку познайомила дітей з піною для гоління. Можна запропонувати дітям погратися з піною. А саме: торкатися до неї долонькою і прибирати руку, знову торкатися, набрати піну в долоньку і стиснути руку в кулак, розтягувати або пропускати між пальчиків, помалювати пальчиком по піні та інше.

Потім знайомлю малюків з першим варіантом малювання піною для гоління або об'мні фарби.. Піною можна малювати на бумазі, на склі, під наглядом дорослих. Спочатку я накладаю піну або на піднос або в неглибоку посудину. Для того щоб наші фарби не втрачали об'єму я добавляю клей. Для більшого захоплення від малювання піну роблю кольоровою додаючи до неї фарби. Ось такі гарні малюнки у нас виходять.

Після того, як я познайомила дітей з піною та малюванням піною для гоління я починаю знайомити дітей з технікою "мармуровий папір".

Нетрадиційна  техніка «мармуровий папір» - це поштовх до розвитку уяви, творчості, прояву самостійності, ініціативи, вираження індивідуальності.

Малювання з використанням цієї техніки зображення не стомлює дошкільнят, у них зберігається висока активність, працездатність протягом усього часу, відведеного на виконання завдання.

Ця техніка цікава  не тільки малюкам, але й дорослим. У роботі використовуються не тільки фарби, але й інші матеріали. Суть даної техніки полягає в тому, що папір в процесі його обробки набуває особливого малюнка, цікавий і не складний. На виготовлення  мармурового паперу йде зовсім мало часу, але результат приголомшливий .Рівномірним товстим шаром нанесіть піну для гоління на поверхню.Змішайте фарби або харчові барвники різних кольорів з невеликою кількістю води, щоб вийшов насичений розчин.За допомогою пензлика або піпетки накапати фарбу різних кольорів на поверхню піни в довільному порядку.Тепер пензликом або паличкою красиво розмажте фарбу по поверхні, щоб вона утворювала химерні зигзаги, хвилясті лінії і т.п. Цей творчий етап роботи, принесе задоволення дітям.Тепер візьміть аркуш паперу і акуратно прикладіть його до поверхні візерунчастої піни.Покладіть листок на стіл.Вам залишилося тільки зішкребти всю піну з аркуша паперу. Для цих цілей я використовую лінійку. Під шаром піни для гоління ви побачите приголомшливі мармурові візерунки. Фарба встигла швидко проникнути в папір, вам треба тільки дати їй висохнути протягом декількох годин."Мармуровий папір" можна використовувати для виготовлення виробів і листівок своїми руками. З нього вийде оригінальний обгортковий папір.

І останній варіант це малювання конкретних малюнків на піні для гоління. Ця техніка схожа на техніку мармуровий папір, різниця тільки в тому що замість візерунків ми вже малюємо квіточки, веселку, сонечка, хмарки та інше. Я зі своїми дітками на останньому занятті спробували поєднати дві техніки :обє'мні фарби і  малювання на піні веселку . Ось який гарний малюнок у нас вийшов.

Навчаючись відображати свої почуття на папері, дошкільники краще розуміють почуття оточуючих, вчаться долати сором’язливість, страх перед тим, що вийде якісь незрозумілий для інших малюнок.

Техніка малювання піною для гоління виявилася найцікавішою для моїх вихованців. Вони були в захваті від наших робіт.


Немає коментарів: