Єдина Країна! Единая Страна!

понеділок, 22 червня 2020 р.

Нетрадиційні методи фізкультурно-оздоровчої роботи. Хатха-йога в закладі дошкільної освіти

Шуляк Ольга Вікторівна,
інструкторка з фізичної культури
дошкільного навчального закладу № 95
м. Миколаєва

Нетрадиційні методи фізкультурно-оздоровчої роботи. Хатха-йога в закладі дошкільної освіти

Хатха-йога – система самовдосконалення, шлях до внутрішньої гармонії. Практика розвитку свідомості, духу і особистості через фізичне вдосконалення тіла.
Дитяча йога – це особливий простір, де діти вчаться не лише виконувати фізичні вправи, вони вчаться довіряти своїм можливостям і проводити час в атмосфері гри і задоволення, а не в боротьбі за досягнення.
Дитяча йога – один з кращих способів турботи про свою дитину. Йога для дітей – це добре продумана система зміцнення молодого організму, заснована на багаторічній практиці.
Заняття йогою допоможуть: Підвищити м'язовий тонус і гнучкість, зняти нервово-м'язове напруження, розкрити духовний потенціал. Навчання дітей елементів йоги починаємо з вправ (асани), що сприяють: зміцненню «черевного дихання», м’язів шиї, вмінню тримати рівновагу, розвитку грудної клітки і плечового пояса; потім переходимо до вправ на зміцнення м’язів тулуба та ніг; зміцненню дисків хребта і органів травлення; очищенню кишечника; поліпшенню роботи шлунку; завершуємо вправами на зміцнення нервової системи, суглобів стопи.

Дуже важливо під час занять дитячою йогою дотримуватися правильності дихання та вміння розслаблятися (релаксація).
Пропоную декілька вправ з хатха- йоги:
- «Цупкий паросток» – Врикмасана.
В.п.- о.с. зігнути праву ногу в коліні і притиснути стопу до внутрішньої сторони лівого бедра, руки витягнути вгору. Утриматись 30 с.
- «Мох над підсніжником» – Шванасана.
В.п стійка на високих чотирьох. Утриматись 30 с.
- «Підсніжник ховається від вітру» – Халасана.
В.п. лежачи на спині, закинути ноги за голову. Затриматись на 30 с.
- «Підсніжник тягнеться до сонця» – Сарвасангасана.
В.п. лежачи на спині тулуб підняти вгору, натягнути носочки, руками підперти тулуб. Утриматись 30 с.
- «Легкий вітерець розхитує квіточку» – Дханурасана.
В.п. лежачи на животі, руками взятись за ступні ніг. Утриматись 30 с.

Йога для дітей особливості та обґрунтування 
Ритм життя та режим дня сучасної дитини, інколи, набагато повніше, ніж дорослої працюючої людини. Батьки намагаються прищепити дитині вже з 3-4 років максимальну кількість будь-яких навичок, віддаючи малюка у різні гуртки та розвивальні студії. Подібні прагнення, як правило, в майбутньому виправдовують очікування батьків, але фахівці в галузі педагогіки ,продовжують сперечатися про те, як треба виховувати дітей і чи потрібні їм у такому віці різнопланові розумові і фізичні навантаження ... Звичайно ж, батьки переслідують благі цілі, направляючи і розвиваючи здібності дітей у певному руслі. При цьому одне з основних прагнень - зберегти здоров'я своєї дитини, але не всі спортивні гуртки та секції підходять малюкам. У зв'язку з цим, останнім часом, стає дуже популярна йога зі спеціальними програми для дітей. Дані з дитячої захворюваності в нашій країні вражають уяву. За невблаганною статистикою, понад 70% дітей мають хронічні захворювання, третя частина випускників шкіл має обмеження у виборі професії у зв'язку зі станом здоров'я, а серед дошкільнят збільшується кількість дітей з недостатнім рівнем фізичного розвитку для навчання в школі. Звичайно ж, причиною ослаблення здоров’я дітей є багато соціальних та економічних чинників, тому завданням кожного батька є - замислитися про здоров'я своєї дитини і вибрати саме той вид фізичних занять для неї, який не мав би значних протипоказань і чинив терапевтичний ефект. Фактично, кожен вид дитячої фізичних занять повинен нести в собі лікувальний ефект. З цієї точки зору, програми йоги для дітей здійснюють саме цю функцію - поєднання простоти виконання вправ і безсумнівної користі занять, з відсутністю протипоказань, навіть, при серйозних хронічних захворюваннях . 
Чим особлива дитяча йога? 
Дитяча йога створена не для змагань, саме тому, при виконанні вправ від дитини, в жодному разі, не можна вимагати ідеальної реалізації асан. Важливо, щоб дитина робила всі вправи з задоволенням, у міру своїх можливостей. Діти, на відміну, від дорослих освоюють всі пози набагато швидше в силу податливої кісткової і м’язової системи. Для дошкільників 4-6 років рекомендується проводити заняття у вигляді гри. Тільки тоді і засвоєння, і ефект від йоги буде повнішим. Приступаючи до занять, бажано, дотримуватися деяких правил. Не займатися йогою на ситий шлунок і не звертати увагу на дихання, тобто не затримувати його, а дихати довільно і глибоко. Також не слід чекати від малюків чіткого виконання асан, тому що для цього потрібно чітка координація рухів та вміння слухати своє тіло, що не є природним для дошкільнят. Асани для дітей корисні тим, що відбувається стимуляція і зміцнення всіх систем організму, в той час як дорослій людині - починаючому йогу - доводиться спочатку відновлювати зміни системи обміну речовин і енергії. У дитячому організмі ще не відбулося тотальних порушень в силу свого юного віку. Діти більше рухаються, ніж дорослі, і йога допомагає відновити організм після бурхливого навантаження (емоційного й фізичного). Для гіперактивних дітей, наприклад, є спеціальні програми, які допомагають зняти зайву нервову збудливість та поліпшити сон. і нервову Словом, можна підібрати комплекси вправ при різних проблемах із здоров'ям у дитини, але це не є методикою лікування або панацеєю від усіх хвороб. Йога - це можливий альтернативний шлях для зміцнення організму і для підвищення імунітету в цілому. Фахівці підкреслюють першочергове значення йоги для формування постави і нормального кровообігу. 
Асани рекомендовані для дітей
Початковий комплекс асан представляє собою суміш вправ з різних видів йоги. Наприклад, Привітання Сонця, або Сурья Намаскар - це серія вправ, що виконуються в безперервному русі - є початковим комплексом Аштанга Віньяса Йоги . Але основна маса асан запозичена з класичної Хатха Йоги . Це пози Кобри, Полусаранчі, Саранчі, Лука, Торкання головою коліна, нахил вперед сидячи, Плуга, Стійка на плечах, Риби, Йога-Мудра, і, звичайно, Мертва Поза - всього дев'ять базисних асан і 2 асани глибокого розслаблення. Поза Кобри, або Бхуджангасана - поза змії, готової вжалити. В основному ця поза застосовується для відновлення нормального функціонування хребта, а при розповсюджених практично у всіх дітей порушеннях постави поза Кобри дуже корисна. При її виконанні розтягується хребет, розкривається грудна клітка, відновлюється нормальний кровообіг у хребті і повертається тонус м'язів, що мають значення для підтримки нормальної постави. Поза Полусаранчі, або Ардха Шалабхасана, і поза Саранчі, або Шалабхасана , зміцнюють нижні відділи хребта і сприяють повноцінному кровообігу органів черевної порожнини. Поза Торкання головою коліна, або Джанушіршасана , спрямована на всі органи травлення, нирки і інші органи сечовидільної системи. Так як задіяні м'язи попереку і задньої частини ніг, відбувається і їх зміцнення. Поза нахилу вперед сидячи, або Пашчімоттанасана, має областю дії всі органи черевної області, серце, всю серцево-судинну систему в цілому, хребет. Поза Плуга, або Халасана , спрямована на всю опорно-рухову систему, особливо м'язи спини, тонізує також органи черевної порожнини. Халасана є складовою частиною і продовженням Сарвангасани (Стойка на плечах), спочатку рекомендується опанувати позою Плуга, оскільки при її освоєнні значно збільшується еластичність тканин хребта. Потім виконання більш складних асан не буде представляти праці. Стійка на плечах, або Сарвангасана - поза, звана королевою асан, оскільки корисна для всіх органів і систем організму. Особливо підкреслюється її значення для залоз внутрішньої секреції: до ендокринних залоз відноситься гіпофіз, надниркові залози, околощитовідні залози, статеві залози (їх внутрисекреторні елементи), щитовидна залоза, підшлункова залоза, вилочкова залоза (особливе значення відіграє у формуванні та підтримці дитячого імунітету) і епіфіз. Ендокринні залози - це «диригенти» всіх функцій організму. Поза Риби, або Матсьясана, повністю розтягує м'язи шиї і розкриває грудну клітку. Далі слідують Йога-Мудра і Мертва поза, або Шіршасана, які дозволяють закріпити ефект, отриманий від тренування, і розслаблюють організм. Відзначається хороший вплив цих поз на сон дітей, що відрізняються надмірною активністю, на нормалізацію розумової діяльності. Для того щоб йога принесла дитині користь і дозволила зміцнити здоров'я, необхідна участь досвідченого інструктора. Якщо такої можливості немає, то засновники цього напряму рекомендують освоювати йогу батькам разом із дітьми, адже найкращий спосіб навчання - це хороший приклад
Йога для дітей: вправи для найменших
Йога навчить дитину дисципліни, уміння концентруватись та допоможе долати поганий настрій.
Для виконання вправ треба обрати тиху кімнату, перед заняттями не можна переїдати.
За цими малюнками, під чітким керівництвом дорослих, малюк зможе опанувати ази йоги. У кожній позі треба затриматися на 3 – 4 вдихи-видихи.
1. Крендель
Всядьтеся рівненько, схрестивши ніжки.
Одну руку покладіть на протилежне коліно.
Іншу руку витягніть за собою, обіпріться нею об підлогу і глибоко вдихніть.
Потім поміняйте руки.
2. Спокій
Сядьте, схрестивши ноги.
Випряміть спину.
Покладіть руки на коліна долонями вгору.
Спокійно_дихайте.
3. Літачок
Ляжте на живіт.
Підніміть груди, руки і ноги.
Дихайте глибоко.
4. Кобра
Ляжте на живіт.
Зіпріться на зігнуті лікті.
Повільно підніміть груди.
Лікті повинні бути під грудьми, а ноги – випрямлені.
5. Слоник
Станьте рівно.
Нахиліться вперед.
Стуліть руки.
Починайте похитувати руками, як слоненя хоботом.
6. Чортик із коробочки
Сядьте прямо.
Коліна підтягніть до грудей.
Обхопіть коліна руками.
Голову покладіть на коліна.
Видихніть.
Вдихніть і підніміть голову.

7. Видра
Ляжте на живіт.
Витягніть руки перед собою.
Повільно підніміть голову і груди.
Випряміть руки.
8. Йога
Станьте прямо.
Ступні рівно – на підлозі.
Повільно підніміть руки над головою, щоб тіло утворило букву “Y”.
Дихайте глибоко.
9. Лев
Сядьте на свої п’яти.
Доторкніться грудною кліткою до стегон.
Вдихніть і видихніть.
Подайте тіло вперед і заричіть, як лев.
10. Устриця
Сядьте прямо.
Стопи зведіть разом.
Покладіть руки під коліна, ліктями доторкніться підлоги.
Вдихніть, видихніть.
Повільно торкніться ступень головою.
11. Вулкан
Станьте прямо.
Ноги на ширині плечей.
Складіть долоні на рівні грудей.
Вдихніть.
Виштовхніть руки вгору.
Видихніть. сторони і поверніть у центр.
12. Орел
Станьте рівно.
Злегка зігніть коліна.
Поставте ліву ногу на праву.
Схрестіть руки так, щоб права рука накривала ліву.
Вдихніть, видихніть.
Поміняйте руки і ноги місцями.

Немає коментарів: