Єдина Країна! Единая Страна!

вівторок, 9 червня 2020 р.

Формування у дітей раннього віку сенсорно-пізнавальної активності за допомогою ігрового посібника "Разом граємо - пальчики розвиваємо"

Трофимчук Наталія Миколаївна,
вихователька 1 молодшої  групи
ДНЗ №1 «Північне сяйво»
м. Миколаєва
Формування у дітей раннього віку сенсорно-пізнавальної активності 
за допомогою ігрового посібника  "Разом граємо - пальчики розвиваємо"


Базовий компонент дошкільної освіти, Коментар до Базового компонента, програми розвитку дітей дошкільного віку виокремлюють сенсорний розвиток як базову основу формування всіх ключових компетентностей дитини дошкільного віку.

Мета ігрового посібника «Разом граємо – пальчики розвиваємо»:
  • поліпшити загальну рухову активність та дрібну моторику пальців, кистей рук дітей;
  • поліпшити координацію і точність рухів руки і ока, гнучкість рук, ритмічність;
  • розвивати уяву, логічне мислення, довільну увагу, зорове і слухове сприйняття;
  • сприяти нормалізації мовної функції;
  • створювати емоційно-комфортну обстановку в спілкуванні з однолітками і дорослими.
Актуальність: «Не чіпай! Не можна! Небезпечно!» - як часто наші діти чують це? Звичайно, небезпечно - чіпати розетку, балуватися дверним замком, кусати електропроводи ... А що якщо у дитини будуть свої дорослі «іграшки»? Тим більше що «винаходити велосипед» не потрібно, адже всі вже придумано: бізіборд - розумна іграшка, яка познайомить дитину з побутовими предметами-дрібницями і відверне від справжніх «небезпек».
У цієї розвиваючої дошки є і своя назва - busyboard. Дослівно «бізіборд» можна перекласти як «дошка, щоб зайняти малюка». Дійсно, різні дрібні предмети і яскраве оформлення можуть захопити дитину надовго.
Таку дошку придумала відомий педагог Марія Монтессорі. Згідно з її методикою, самостійність малюка - ключ до його розвитку. Дитина може сам вибрати елемент, з яким хоче сьогодні пограти. У процесі гри з бізібордом малюк вчиться самостійно вирішувати різні завдання, бачити свої помилки, виправляти їх, шукає різні способи вирішення завдання, розвиває творче мислення, дрібну моторику рук і мова.

Бізіборд призначений для формування умінь і навичок відкривання і закривання різних замків і засувок. Багаторазово відкриваючи й закриваючи замочки, дитина кожного разу відчуває радість, коли йому вдається впоратися з механізмом. Робота з модулем удосконалює зорово-моторну координацію, формує причинно-наслідкові зв'язки, нормалізує емоційно-вольову сферу дитини.

Правильно виготовлені розвиваючі дошки для дітей своїми руками, які продумані до дрібниць ще при їх створенні, оснащені безліччю дрібних елементів, які можна не тільки чіпати, але і робити з ними певні маніпуляції:
  • натискати кнопку вимикача;
  • вставляти вилку в розетку;
  • натискати кнопки;
  • відкривати і закривати клямку;
  • зав'язувати шнурки;
  • застібати блискавки і багато іншого.

Такі дії не тільки тренують дрібну моторику, а й вчать дитину правильному поводженню з аналоговими речами в повсякденному житті.
Посібник «Разом граємо – пальчики розвиваємо» – це розвиваюча дошка, тобто ігрова панель, виготовлена із дерева, з надійно закріпленими на ній різноманітними вимикачами, клямками, гачками, коліщатком, телефонним диском, спінером та іншими маленькими «небезпеками», які дитині у повсякденні чіпати заборонено або не бажано. Розвиваюча дошка може доповнюватися також іграшками і деталями, що відрізняються формами, кольорами і фактурою. Всі предмети повинні бути жорстко закріплені, але при цьому мали деяку свободу руху. Це необхідно для надання дитині можливості в повній мірі відчути розміщений об’єкт. Особливо важливо, щоб всі предмети, які  використовуються не були з іржею та не мали гострих країв.

Розвивальне значення посібника:
  • збагачується сенсорний досвід,
  • розширюється кругозір дитини (дитина отримує повну свободу тактильного сприйняття);
  • розвивається дрібна моторика (формується здатність брати дрібні предмети, стискати їх пальчиками, утримувати в руці);
  • удосконалюється координація рухів (маля вчиться утримувати об'єкт у полі зору, узгоджувати роботу рук і очей);
  • покращуються пізнавальні процеси (тренується кольоро - і звукосприйняття, опановуються навички поводження з реальними аналогами предметів побуту);
  • виховуються терпіння і самостійність (маленькі діти не здатні довго утримувати увагу на одному предметі, а посібник дає такі завдання під час гри.

Чим корисний для розвитку малюка

Якщо мова йде про те, чим корисний бізіборд, варто звернути увагу на ці головні моменти:
1.     Пізнавальна дошка, яка зроблена найпримітивнішим способом, вже передбачає те, що дитина буде її обмацувати. Значить, дрібна моторика буде розвиватися. У немовлят не так добре розвинене володіння пальчиками, як у дорослих. Ось скільки їх цікавість, пов'язане з бажанням доторкнутися, виникає через просту необхідність розім'яти пальчики. Дана іграшка дозволяє все це здійснити.
2.     Те, що дитина отримує різні нові відчуття, безсумнівно, змушує мозок працювати. Він перетравлює, систематизує і запам'ятовує інформацію, яку отримав. Від цих нескладних вправ відбувається початок розвитку розумової діяльності у маленької людини. Бізіборд цей процес прискорює.
3.     Якщо на дошці зафіксовано конструкції більш складні, для малюка постарше, це теж буде впливати на розвиток логіки у дитини. Вивчаючи приклади нескладних механізмів, таких як клямки і замки, він і сам додумається: як дана конструкція, і схожі на неї, працюють.
Ігровий посібник «Разом граємо – пальчики розвиваємо» - це засіб взаємодії не тільки дитини й вихователя, а й дитини з батьками. Бажано продумати варіанти заміни предметів, доповнення, щоб дитині не набридла гра.

Отже, «Разом граємо – пальчики розвиваємо»  -  це не просто красива іграшка, а з її допомогою дитина знайомиться з цікавим, але таким складним дорослим світом, при цьому в неї розвиваються і вдосконалюються навички, які їй знадобляться у самостійному житті.

Немає коментарів: