Єдина Країна! Единая Страна!

суботу, 17 червня 2023 р.

Втомлена, але щаслива

Ось і пішла в історію Х  Всеукраїнська робоча нарада з питань апробації і впровадження курсу «Культура добросусідства», яку проводив Інформаційно-дослідний центр «Інтеграція та розвиток» у співпраці з Міністерством освіти і науки України в рамках проєкту «Пілотування викладання предмета «Культура добросусідства» в Новій Українській Школі та забезпечення сталості його впровадження» 2023 в онлайн-форматі 15-17 червня 2023 року.

Позаду три дні!  За цих три дні трапилося багато цікавих подій. Головне для мене - я відволікалась від війни й не бігла ховатися, коли під час роботи сесій завивали сирени. Були миті коли я забувала, що йде війна. Поглинула "із головою" в атмосферу добросусідства, прийняття та підтримки,  професійної зацікавленості. І вперше, після початку війни, мені захотілося зробити публікацію на блозі.

Відкриття Робочої наради.
Радість від зустрічі з однодумцями. З людьми, які за 4 роки стали майже рідними. Так сталося, що чотири тренінгових навчання пройшла очно. Дізналася, що дві мої роботи попали у Збірку розробок програм інтерактивних занять для освітян від учасників і учасниць тренінгів для тренерів з екзамену у Ірпені, 2021 року: Онлайн-інструменти для викладання курсу «Культура добросусідства» (для вчителів початкової школи) та Програма «Український віночок. Регіон» (для педагогів дошкілля). Збірка у вільному доступі на сайті за покликанням. Програми наскрізного курсу «Культура добросусідства» розроблені для різних ланок освіти – від дошкілля до освіти дорослих. Він спрямований на розвиток освіти впродовж життя, демократизацію освітнього середовища, підтримку міжкультурної і миротворчої освіти та широкої соціальної інклюзії в Україні. У збірці розробок інтерактивних програм для освітян «Навчаємося викладання «Культури добросусідства» дітям і дорослим» (упорядниці – Олександра Козорог, Неля Лебідь) викладено матеріал для підготовки занять для різних ланок освіти. 

Спікерка. Сесія 1.3. 

За цими словами години кропіткої роботи зі створення презентації та добору переконливих та зрозумілих слів,  щоб презентувати роботу з оновленої парціальної програми «Український віночок. Регіон» інтегрованого курсу  «Культура добросусідства» над якою працює упродовж трьох місяців авторський колектив: Араджионі Маргарита Анатоліївна, кандидат історичних наук, провідна наукова співробітниця Інституту сходознавства ім. А. Ю. Кримського НАН України, керівниця творчої групи розробників курсу «Культура добросусідства», Афанасьєва Наталія Пилипівна, вихователь-методист Полтавського дошкільного навчального закладу (я-с) №80 «Червона гвоздика», Літвінова Наталія Євгеніївна, вихователь-методист Миколаївського закладу дошкільної освіти № 60 Миколаївської міської ради, Олійник Лія Миколаївна, кандидат педагогічних наук, доцент кафедри теорії й методики дошкільної та початкової освіти Миколаївського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти.
Палько Тетяна Василівна, кандидат психологічних наук директор  Навчально-наукового центру підвищення кваліфікації ДВНЗ «Ужгородський національний університет», доцент кафедри наук про здоров’я. Романчак Ольга Олександрівна, завідувач навчально-методичного кабінету підвищення кваліфікації та безперервного професійного розвитку Навчально-наукового центру підвищення кваліфікації ДВНЗ «Ужгородський національний університет», Савчук Олена Славіковна, методист науково-методичного центру безперервної педагогічної освіти інституту післядипломної педагогічної освіти Чернівецької області.

На цій же сесії Наталія Літвінова презентувала регіональний варіант програми «Український віночок. Миколаївщина», над якою ми працювали 4 роки. З програмою можна познайомитися за покликанням на сайті Дошкільна освіта Миколаївщини.

Учасниця. Сесії 2.3, 3.3, 4.3.
На усіх сесіях проходила дуже цікава й корисна робота, але розповісти хочеться про Сесію 4.3. роботу якої модерувала Тетяна Палько, Закарпаття
Лідери регіонів Лариса Дарченко з Хмельниччини та Олена Савчук з Чернівецької області делегували розповісти про офлайн захід «А у нас так»: обмін досвідом між Чернівецькою областю і Хмельниччиною з розробки і впровадження регіональної програми «Український віночок. Регіон» спікеркок: Тетяну Пецей від Чернівецької області та Інну Нащубську, від Хмельниччини. Це диво та щастя, що під час війни люди винайшли можливість зустрітися очно та обмінятися досвідом роботи з культури добросусідства.
Порівняльні характеристики роботи з дітьми та дорослими у садках Чехії та України. Про організацію навчального процесу для дітей, які вимушено покинули домівки під час війни в Україні розповіла спікерка Леся Фулітка, м. Прага (Чехія). Сесія пройшла дуже цікаво. Мегапозитивний відгук про роботу сесії стягнула зі сторінки Лесюні у Фейсбуці.

Модераторка. Сесія 5.3.
І ось дуже відповідальний для мене третій день робочої наради з модерацією роботи сесії.
Сесія мала практичний ознайомчий характер і не передбачала інтерактивних форм роботи. 
Зустріч проходила у теплій дружній атмосфері. Зі схвальними та підтримувальними повідомленнями від учасників до спікерок.


Наталія Афанасьєва, спікерка з Полтавщини познайомила з досвідом розробки циклограми і календарного планування з метою реалізації програми «Український віночок. Регіон» у ЗДО №80 м. Полтави. Із цікавістю було сприйняте учасниками сесії відео «Вербові котики».
Ольга Романчак, спікерка із Закарпаття презентувала досягнення та перспективи підвищення кваліфікації педагогічних працівників з методики впровадження програми «Український віночок. Закарпаття» у Державному вищому навчальному закладі «Ужгородський національний університет».
Досвід впровадження програми «Український віночок. Регіон» у дошкільному закладі, що працює на базі початкової школи  «Дзвіночок» Львівської міської ради презентували Жанна Пищик  та  Наталія Мала.
Усі учасниці  сесії висловили подяку техпідтримці за допомогу у демонстрації відеоматеріалів. 

Закриття робочої наради.
Я так втомилася, що під час заключної сесії, коли треба було надати інформацію модераторів сесій про хід засідань і результати  обговорень, забула   вмикнути мікрофон. Пряму трансляцію заключної сесії з Ютубу можна подивитися за покликанням .



Це третя робоча нарада з Культури добросусідства в моєму житті. І всі вони проходили онлайн. Сподіваюсь, що на наступному заході, після нашої Перемоги, ми зустрінемося очно всією великою родиною курсу Культура добросусідства.

Немає коментарів: