Єдина Країна! Единая Страна!

середу, 27 лютого 2013 р.

Обласна авторська творча майстерня - АТМ І


У МОІППО розпочато роботу обласної авторської творчої майстерні з проблеми «Становлення статево компетентної особистості дитини від народження до десяти років у процесі взаємодії з батьками та педагогами».

Щиро вітаю освітян, які сьогодні прийняли участь в роботі 
І засідання АТМ


На виконання наказів управління освіти Миколаївської облдержадміністрації від 28.09.2012 № 693 «Про завершення науково-дослідної експериментальної роботи регіонального рівня за темою «Становлення статево компетентної особистості дитини від народження до десяти років у процесі взаємодії з батьками та педагогами», від 24.05.2012 № 486 «Про створення авторських творчих майстерень учителів на базі Миколаївського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти», відповідно до п. 7 Положення про управління освіти і науки Миколаївської облдержадміністрації, затвердженого розпорядженням голови Миколаївської обласної державної адміністрації від 12.05.2008 № 207-р, п. 1.4 і 1.7 Положення про творчу майстерню в системі науково-методичної роботи педагогічних працівників загальноосвітніх і вищих навчальних закладів, схваленого науково-методичною радою МОІППО від 24.02.2012 № 1, з метою залучення можливостей та інтелектуальних здібностей кращих педагогів до трансформації результатів науково-дослідної експериментальної роботи в широку педагогічну практику регіону в Миколаївському обласному інституті післядипломної педагогічної освіти розпочато роботу обласної авторської творчої майстерні з проблеми «Становлення статево компетентної особистості дитини від народження до десяти років у процесі взаємодії з батьками та педагогами».

Перше засідання обласної авторської творчої майстерні із зазначеної проблеми (далі − АТМ) відбулося на базі Миколаївського ОІППО 27.02.2013. У роботі АТМ узяли участь вихователі-методисти ДНЗ та вчителі початкових класів ЗОШ (12 осіб), які будуть упроваджувати результати науково-дослідної експериментальної роботи регіонального рівня за темою «Становлення статево компетентної особистості дитини від народження до десяти років у процесі взаємодії з батьками та педагогами» у практику роботи навчальних закладів.

Із вітальним словом до учасників АТМ звернувся Шуляр Василь Іванович, заступник директора з наукової роботи МОІППО. 

Під час першого засідання АТМ її учасники познайомилися з результатами семирічної науково-дослідної експериментальної роботи регіонального рівня під науковим керівництвом Олійник Лії Миколаївни, кандидата педагогічних наук, доцент, доцента кафедри психології, педагогіки та менеджменту освіти МОІППО.

Педагоги-практики − учасники науково-дослідної експериментальної роботи поділилися з учасниками АТМ власними методичними та дидактичними напрацюваннями:

Власенко Наталія Олександрівна – завідуюча Мішково-Погорілівським ДНЗ № 3 Жовтневої районної ради розповіла про здійснення статевого виховання старших дошкільників за допомогою методу проектів;

Савицька Наталія Іванівна – учитель початкових класів Мішково-Погорілівської ЗОШ І – ІІ ступенів Жовтневої районної ради оповістила про статеве виховання молодших школярів у позакласній роботі засобом казки.

У ході першого засідання обласної авторської творчої майстерні відбулося обговорення та затвердження її плану роботи на 2013 рік.

Педагоги схвально оцінили змістове наповнення першого засідання АТМ та його організацію.

І декілька слів неофіційною мовою. Цілком зрозуміло, що все нове й тим паче таке необнозначне, як статева тематика, викликало у учасників АТМ цілу гамму  почуттів та думок з приводу впровадження у практиці власної педагогічної діяльності результати експериментаоьної роботи, якими учасники АТМ відкрито поділилися один з одним. 

Проведене електронне опитування показало, що: 
1 учасник - здійснює статеве виховання дітей за авторською методикою;
6 учасників збирають матеріали за темою та відкриті для нових знань;
5 осіб зацікавлені проблемою, але до цього часу не були знайомі з методикою статевого виховання. 
План роботи АТМ на 2013 рік передбачає ще три очні зустрічі учасників з метою зясування питань роботи з педагогами, батьками, дітьми з означеної проблеми. До кінця квітня учасники АТМ знайомляться з авторським підходом до здійснення статевого виховання дітей старшого дошкільного та молодшого шкільного віку та проводять підписку серед батьків та педагогів на видавництво навчально-методичного посібника зі статевого виховання дітей від народження до 10 років "Дорослим та Дітям про Життя у Світі"


Навчально-методичний посібник складається з двох частин. Загалом його призначення − надання всім зацікавленим дорослим об’єктивної науково-достовірної інформації та практичної допомоги у здійсненні статевого виховання маленьких дітей, яке дедалі стає предметом виняткової уваги батьків, педагогів та психологів. Оскільки тепер уже ніхто не вважає, що такою природною і фундаментальною функцією, як статева, можна управляти, тримаючи дітей у темноті і невіданні. Натомість, все більше дорослих розуміє, що страх і непоінформованість дітей у питаннях статі можуть привести до нещастя та недугу. 

Перша частина − адресована дорослим і містить психолого-педагогічний мінімум стосовно статевого виховання дитини від народження до десяти років. Матеріали цієї частини сконцентровано з метою: зарадити дорослим − батькам та педагогам, враховуючи вік та рівень загального розвитку дитини, цивілізовано та адекватно керувати процесом її статевої соціалізації. Також зміст цієї частини − своєрідна підготовка до вмілої та якісної роботи дорослих з дітьми за авторською казкою, яка складає другу частину цього посібника. Адже цей процес вимагає від дорослого здорового глузду, педагогічного такту, почуття взаємної довіри з дитиною.


Друга частина − «Подорож до Флорії» − фантастична казка захопливо-розважального змісту з дидактичним підтекстом призначена для спільного читання дорослого з дітьми задля здійснення загального розвитку та статевої соціалізації маленьких читачів. Її призначення − формування у дитини старшого дошкільного та молодшого шкільного віку. адекватних уявлень про себе, як представника жіночої або чоловічої половини людства.

До нових зустрічей, шановні колеги! І хай Вам щастить на шляху пізнання нової і такої необхідної для кожної статево-культурної людини, інформації.

Немає коментарів: