Єдина Країна! Единая Страна!

суботу, 13 січня 2018 р.

Навчання вчителів початкової школи, які у 2018 році будуть працювати у першому класі

12 січня 2018 року перша група вчителів Миколаївщини, які з першого вересня 2018 року будуть навчати першачків завершила І етап очного навчання у МОІППО.
Група № 4 (34 педагоги), куратор: Сокуренко Олена Олексіївна, к.пед.н., доцент, завідувач кафедри теорії й методики дошкільної та початкової освіти МОІППО - стали першовідкривачами у масштабній акції, що сплановано МОН України, та яка наразі реалізується Миколаївським обласним інститутом післядипломної педагогічної освіти.


Чотири дні, термін навчання групи 09-12 січня 2018 року,  педагоги працювали за Навчально-тематичним планом освітньої діяльності курсів підвищення кваліфікації педагогічних працівників системи загальної середньої освіти, який складено з урахуванням Проекту Типова навчальна програма для навчання вчителів 1-х класів Нової української школи  (навчання вчителів, які впроваджуватимуть Державний стандарт початкової загальної освіти у 2018/2019 н.р.). (Лист МОН 1-9-716).
Оскільки за січень-лютий неможливо охопити навчанням близько 800 вчителів, які будуть працювати з першокласниками з 1 вересня 2018 року, а навчальні групи не можуть перевищувати 35 осіб, в МОІППО було складено графік І етапу очного навчання педагогів Миколаївщини для 20 навчальних груп.

Також, у МОІППО зважили за недоцільне розподіл 60 очних годин навчання на 3 сесії, оскільки це потребує відриву від місця роботи та необхідність заміни вчителя, який навчається, за місцем його роботи. Тому було запропановано наступну схему організації очного навчання: І сесія – 45 годин (матеріали всіх VІІ навчальних модулів Проекту програми) та ІІ сесія – 15 годин (зворотний зв’язок: обговорення результатів навчання в рамках дистанційного курсу та захист авторських розробок (проектів, технологічних портфоліо, навчально-методичних розробок тощо), підсумкова конференція та видача посвідчень. 

І сесія відбувається 5 днів з відривом вчителів від роботи в інституті, ІІ сесія проходить у регіональних центрах розвитку освіти (на місцях проживання вчителів, з виїздом працівників інституту).

Крім того, всі вчителі пройдуть ОБОВ'ЯЗКОВИЙ дистанційний етап навчання на платформі Ed Era. Реєстрація на який вже розпочалася з 3 січня 2018 року. (Лист МОН 1-9-717)

За І етап очного навчання слухачами групи №4 було напрацьовано та захищено 7 творчих колективних проектів: Тематичний день у початковій школі.

Всі 34 педагоги стали учасниками закритої педагогічної спільноти на Google+ "Нова українська початкова школа" . Вирішуючи питання: скільки разів на рік вчителі початкових класів закладів загальної середньої освіти Миколаївської області можуть збиратися в МОІППО для обговорення нагальних питань підготовки до роботи у нових умовах, прийшли висновку, що існує чудова альтернатива: онлайн спілкування у професійній педагогічній спільноті, яка створена та функціонує в електронному просторі за допомогою мережі Інтернет, з метою сприяння вирішенню педагогами своїх професійних завдань та задоволення спільних інтересів, стосовно підготовки до викладання у Новій українській школі. Кожен з учасників спільноти має можливість долучатися до її роботи з будь-якого пристрою, що має вихід в інтернет, з будь-якого географічно розташованого місця, у зручний для себе час.

Також всі педагоги зареєструвалися на «Онлайн-курс для вчителів початкової школи» . Його мета - ознайомити вчителів з новим державним стандартом початкової освіти та методиками компетентнісного навчання. Це обов'язковий етап підвищення кваліфікації педагогів, які навчатимуть 1-й клас з вересня 2018 року.


Перший етап навчання промайнув швидко й екстримально, але весело. Педагоги всі перетоваришували між собою та повернулися до повсякденних робочих справ із грандіозними планами на майбутнє та переконанням, що багаторічний досвід і  наполегливість  допоможуть подолати  усі труднощі на шляху до Нової української школи. 





Немає коментарів: