Єдина Країна! Единая Страна!

неділю, 7 грудня 2014 р.

Формування сенсорних здібностей дітей раннього віку у повсякденному житті

Яровенко Наталія Олександрівна
м. Очаків
Навчально-виховний комплекс “Сонечко”

Формування сенсорних здібностей дітей раннього віку у повсякденному житті

Розвиток предметної діяльності в ранньому віці ставить дитину перед необхідністю виділяти і враховувати в діях саме ті сенсорні ознаки предметів, які мають практичну значимість для виконання дій.

Наприклад, малюк легко відрізняє маленьку ложку, якою їсть сам, від великої, якою користується дорослий. Форма і величина предметів при необхідності виконати практична дія виділяється правильно. В інших ситуаціях сприйняття залишається розпливчастим і неточним. У зв'язку з тим, що на першому році життя сенсорне розвиток значною мірою здійснювалося в процесі хапання предметів і маніпулювання ними, то найбільш інтенсивно формувалося сприйняття їх величини і форми.


Багаторазові уподібнення положення руки величиною і формою предметів при їх схоплюванні, утриманні або маніпулюванні ними дозволяють дитині все більш точно враховувати властивості предметів, сприяють вдосконаленню сприйняття. Інакше кажучи, дитина мислить діючи. Природно, що розумове виховання починається з практичного ознайомлення з речами. Дитина повинна більше стикатися з предметами, активно досліджувати їх властивості. Спочатку у неї накопичуються конкретні уявлення про окремі предмети і явища і лише поступово утворюються загальні уявлення та поняття. Ось що писав Ушинський про дитячу діяльності: "Дитя мислить формами, звуками, відчуттями взагалі, і той марно і шкідливо насилував би дитячу природу, хто захотів би змусити мислити інакше. Дитя вимагає діяльності безперестанку і стомлюється не діяльність, а її одноманітністю і однобічністю" .
Що ж стосується кольору, то, незважаючи на свою емоційну привабливість, його сприйняття найбільш складно з точки зору здійснення практичних дій. Колір дитиною сприймається важче, оскільки на відміну від форми і величини не робить великого впливу на виконання дій. Тільки з 1,6-1,8 міс. дітям стають доступні елементарні дії по угрупованню однакових предметів за кольором. Вибір предметів може здійснюватися з предметів 2-х кольорів (червоний - жовтий, оранжевий - зелений, жовтий - синій, білий - фіолетовий, жовтий - чорний).
Угруповання предметів за величиною, за формою і співвіднесення предметів за цими ознаками доступні дітям другого року життя на початку при виборі одного з двох, а з 1,8-1,9 - з чотирьох.
До двох років сприйняття стає більш точним і осмисленим у зв'язку з оволодінням такими функціями як порівняння, зіставлення. Рівень сенсорного розвитку такий, що у дитини виявляється сформованим вміння правильно виділяти властивості предметів і впізнавати предмети за поєднанням властивостей. Характерною рисою сенсорного розвитку, особливо в період від 1,5 до 2-х років, є визначеність сприйняття. Так, дитина орієнтується у формі предметів, коли в якості зразка виступають "опредмеченное" слова – назви. Предмети круглої форми - це і м'ячик, і кулька, і колесо від машини; трикутної - дах; овальної - огірок, яйце; прямокутної - цегла; квадратної - кубик і т.д. Впізнавання різних форм дається дітям мабуть легко. Відомо, що Песталоцці вважав найпростішої за доступністю для дітей формою чотирикутник, а Гербарт визнавав такою формою трикутник.
Новітні дослідження говорять про те, що найпростішими формами є коло і кулю, потім - чотирикутник, а потім лише трикутник.
Дуже цікавий матеріал для судження про сприйняття форм у дітей дає вивчення того, як вони сприймають картини. Власне кажучи, для дітей дуже довго картини є такими ж реальними предметами, як і те, що вони зображують. Саме впізнавання картини, як з'ясував Штерн, грунтується на сприйнятті контуру, і це кидає цікавий світло на питання і розвитку у дітей почуття форми. Вельми цікавою особливістю дитячих сприйнять форми є "незалежність впізнавання від положення картини в просторі", як висловлюється Штерн. Справа в тому, що для дітей є досить байдужим, чи сприймають вони картину в правильному положенні або "вверх ногами".
Це пов'язано з тим, що сприйняття форми і сприйняття положення є двома різними функціями.
Як вказує М.М. Подд'яков, найбільш характерні для дитини цього віку способи сприйняття, що дозволяють порівнювати властивості предметів при виконанні дій з ними. Практичний результат дитина отримує в результаті багаторазових порівнянь величини форми, кольору в процесі підбору однакових або відповідних один до одного предметів або їх частин. Особливо яскраво це проявляється при діях дитини зі збірно-розбірними іграшками – пірамідками, матрьошками, грибочками. Саме багаторазове порівняння дозволяє дитині досягти практичних результатів верб побуті (бере свою чашку, взуття і т.д.).
Пілюгіна вказує, що первісне порівняння є приблизними: дитина примеривается, пробує і через помилки і їх виправлення досягає результату. Однак після півтора років, у віці 1,9-1,10 число мірок швидко скорочується і відбувається перехід до зорового сприйняття. Це новий етап сенсорного розвитку, який свідчить про перехід зовнішніх дій у внутрішній психічний план. Дитина може простягнути руки в бік предметів, які йому в даний момент не потрібні, але вже їх не бере, а повільно переводить погляд, порівнюючи їх з іншими предметами - це і є сенсорні дії в зоровому плані. Таким чином, йде інтенсивний розвиток (розвиток органів почуттів, накопичення сенсорного досвіду: знання кольорів, форм, величин тощо); сприйняття є провідним пізнавальним процесом.
На другому році життя інтенсивно розвивається не тільки зорове, але і слухове сприйняття. Особливо важливе значення має розвиток мовного фонематичного слуху, здійснюваного у процесі мовного спілкування з оточуючими. Сенсорний розвиток дитини посилюється під впливом спілкування з дорослими, у мові яких позначаються ці ознаки і властивості. На основі сенсорного і мовного розвитку відбувається розумовий розвиток малюка. Так в процесі дій з предметами виділяють їх окремі ознаки (колір, форма, величина), предмети порівнюють між собою і узагальнюють за цією ознакою наочно-дієвим способом.
Предметний світ - одна зі сфер, яку так само освоює людина, починаючи від пустушки, брязкальця, ложки і закінчуючи найскладнішими машинами, космічними апаратами і т.п. Без їх освоєння він не може нормально жити і розвиватися. Саме у віці до 3-х років дитина починає засвоювати існуючі в суспільстві способи вживання різних предметів. Знайомлячись з предметами і освоюючи їх, малюк виділяє різні їх ознаки, властивості, а отже, розвивається і його сприйняття.
Удосконалення дотикального сприйняття здійснюється разом із зоровим сприйняттям і розвитком рухів руки, а також таких психічних функцій, як увага, пам'ять, мислення. Основним завданням сенсорного розвитку є створення умов для формування сприйняття, як початковій ступені пізнання навколишньої дійсності. Спеціально створені умови - в процесі проведення занять і в повсякденному житті - дозволяють забезпечити накопичення різноманітних зорових, слухових, дотикових вражень, формувати елементарні уявлення про основні різновиди величини (великий - маленький), форми (круглий, квадратний, овальний і т.п.) , кольори (червоний, жовтий, оранжевий і ін.) У результаті стає можливим формування вміння виділяти різноманітні властивості предметів, орієнтуючись на колір, форму, величину, звуки, фактуру і т.п. Дорослій необхідно розвивати вміння порівнювати, зіставляти предмети по одному з названих ознак (колір, форма, величина).
На думку Л.А. Венгера, своєчасне сенсорне виховання на даному віковому етапі - головна умова пізнавального розвитку, правильною і швидкої орієнтування в нескінченно мінливому оточенні, емоційної чуйності, здатності сприймати красу і гармонію світу. А швидке включення сенсорних систем є однією з ключових здібностей людини, основ його повноцінного розвитку. При ознайомленні дитини другого року життя з формою предметів встановлюється зв'язок між формою конкретних предметів і її узагальненим вираженням: дерев'яний або намальований гурток називають те кулькою, то м'ячиком, то коліщатком для машини і т.д. Використання "опредмечених" слів-назв допомагає поглибленню сприйняття форми. Марно говорити дітям про прямокутнику, квадраті, овалі, колі і трикутнику, хоча вони їх розрізняють вже в перші 2-3 місяці. На другому році життя діти засвоюють форму як ознака предметів: вони легко вибирають необхідні деталі з будівельного набору для "даху" і т.д. Словниковий запас обмежений і дуже сильно відстає від розвитку сприйняття, тому поряд з "опредмечених" словами-назвами форм, діти легко засвоюють слова, що сприяють розвитку сприйняття, типу "такий", "різні", "не такий".
Л.М. Павлова вказує на те, що до 2 років дитина здатна співвідносити різнорідні предмети за кольором, формою, величиною у відповідності зі зразком при виборі з 2-4 різновидів.
Предмет круглої форми  він називає м'ячик, кулька і т.п. У різних колірних плямах або елементах мозаїки дізнається характерні предмети: помаранчеву мозаїку співвідносить з морквою або апельсином; білим кольором позначає сніг, зайця і т.д. На третьому році життя пізнання світу предметів триває. Діти можуть більш цілеспрямовано "вивчати" їх зовнішні властивості і призначення.Однак, в цей період, сприймаючи предмет, дитина, як правило, виділяє лише окремі ознаки, ті, які відразу впадають в очі. На третьому році життя деякі добре знайомі малюкові предмети стають постійними зразками, з якими дитина порівнює властивості будь-яких об'єктів, наприклад, трикутні об'єкти з дахом, червоні - з помідором. Таким чином, змінюється дію з міркою і її зміст. Дитина переходить до зорового співвіднесення властивостей предметів з міркою, якою виступає не тільки конкретний предмет, а й уявлення про нього.
Освоєння нових орієнтовних дій призводить до того, що сприйняття стає більш детальним, повним і точним. Предмет сприймається дитиною з точки зору різних притаманних йому властивостей. Більш досконалою стає координація рухів руки під контролем ока, що дозволяє дітям даного віку справлятися з такими завданнями, як гра з мозаїкою, будівельними наборами, малювання пензлем та олівцями (розміщувати елементи мозаїки в отворах панелі, акуратно накладати деталі будівельного набору одні на інші, наносити плями або лінії пензлем, олівцями і т.д.). На 3-му році життя завдання сенсорного розвитку істотно ускладнюються, що пов'язано із загальним психофізичним розвиток, перш за все початком формування нових видів діяльності (ігрової, елементарної продуктивної та ін).
У зв'язку з цим необхідно створити умови для інтенсивного нагромадження різноманітних уявлень про колір, форму, величину, фактурі як у процесі спеціально організованих ігор-занять, так і в повсякденному житті.
У процесі вдосконалення сприйняття (порівняння і зіставлення) дитина починає пізнавати предмети і явища за найбільш характерними ознаками і властивостями.
Отже, до трирічного віку завершується підготовчий етап сенсорного розвитку дитини.
Психологи і педагоги вказують, що ранній вік - найсприятливіший час для сенсорного виховання, без якого неможливе формування розумових здібностей дитини. Цей же період важливий для вдосконалення діяльності органів чуття, для накопичення уявлень про навколишній світ, розпізнавання творчих здібностей малюка.
У віці 2-4 років у дитини активно розвивається сприйняття. Цей процес йде під впливом продуктивної, конструктивної і художньої діяльності. У сучасній системі сенсорного виховання певне місце відводиться занять, які проводяться у формі організованих дидактичних ігор. На заняттях такого роду сенсорні і розумові завдання вихователь ставить перед дітьми в ігровій формі, пов'язує з грою. Розвиток сприйнять і уявлень дитини, засвоєння знань і формування умінь відбувається в ході цікавих ігрових дій. Це ще примітивне маніпулювання, але дуже швидко при цілеспрямованому навчанні і вихованні дії дитини починають носити більш осмислений характер. Завдання педагогів у дитячих установах або батьків у сім'ї полягає в організації ігрового місця малюка, насиченні його такими предметами, іграшками, граючи з якими малюк вчиться розуміти їх властивості - величину, форму, а потім і колір, тому що правильно підібраний дидактичний матеріал, іграшки приваблюють увагу малюка до властивостей предметів.
Вчені довели, що найбільш сприятливо розвиток дитини протікає під впливом продуманого виховання і навчання, яке здійснюється із урахуванням вікових особливостей дітей. Цінність раннього навчального впливу давно помічена народом: їм створені дитячі пісеньки, потішки, іграшки та ігри, які бавлять і вчать маленьку дитину. Народна мудрість створила дидактичну гру, яка є для маленької дитини найбільш підходящою формою навчання. Багаті можливості для сенсорного розвитку і вдосконалення спритності рук таять у собі народні іграшки: башточки, матрьошки, неваляшки, розбірні кулі, яйця та багато інших. Дітей залучають барвистість цих іграшок, кумедності дій з ними. Граючи, дитина набуває вміння діяти на основі розрізнення форми, величини, кольору предметів, опановує різноманітними новими рухами, діями. І все це своєрідне навчання елементарним знаннями і вмінням здійснюється у формах захоплюючих, доступних дитині.
Гра - універсальний спосіб виховання і навчання дитини. Ігри, що розвивають сенсорне сприйняття, дуже потрібні малюку раннього віку. Вони приносять в життя дитини радість, інтерес, упевненість у собі і своїх можливостях. Ігри, в яких використовуються дії з предметами, розвивають не тільки руху, а й сприйняття, увага, пам'ять, мислення і мова дитини. Для розвиваючих ігор з малюками потрібно використовувати різні складові іграшки (вкладиші, пірамідки, кубики тощо), які вимагають співвіднесення властивостей декількох деталей. У деяких випадках будуть необхідні два однакові предмети: один - для показу і зразка, інший - для відтворення правильної дії з ним. І, що дуже важливо, ігри з предметами повинні бути по можливості виділені з інших подій життя дитини, вони повинні мати очевидні початок і кінець. При завершенні гри потрібно акуратно скласти і прибрати іграшки або допомоги, тим самим виключити звикання до предметів, які постійно знаходяться перед очима.
У зв'язку з цим необхідно створювати умови для інтенсивного нагромадження різноманітних уявлень про колір, форму, величину і т.д.
Необхідно також удосконалювати дії, спрямовані на поглиблення сприйняття: з огляду на різні властивості і якості предметів, розбирати і збирати куби - вкладиші, піраміди, матрьошки; проштовхувати предмети у відповідні отвори коробок; підбирати до коробок різної величини, форми, кольору відповідні кришки; заповнювати вкладишами гнізда відповідної величини і форми - спочатку при виборі з двох різновидів, а потім - з чотирьох.
Підводячи підсумок вищевикладеного, можна зробити висновок, що в результаті систематичної роботи по сенсорному вихованню дітей раннього віку у них виявляються сформованими вміння і навички, які свідчать про відповідний рівень розвитку:
- Діти успішно виділяють і враховують колір, форму, величину і інші ознаки предмета;
- Групують відповідно до зразка предмети за формою, кольором, величиною при виборі з 4-х;
- Співвідносять різнорідні предмети за кольором, формою, величиною при виборі з 4-х різновидів (або 4 різновиди кольору, якої форми і т.п.);
- Дізнаються в різноманітних колірних плямах предмети або явища, що мають характерний колірний ознака (сніг, трава, апельсин і т.д.);
- Активно використовують  слова-назви для позначення форми (дах, м'яч);
- Починають активно користуватися загальноприйнятими словами-назвами кольору.
При цьому використовують ігри для розвитку сенсорного виховання.
1. Для називання кольору - гра "Назви якого кольору"
2. Для розрізнення кольору - гра "Знайди той самий"
3. Для сприйняття об'ємних фігур "Цікава коробка"
4. Для сприйняття плоских геометричних фігур - гра "Розклади фігури"
5. Для називання розміру - гра "Великий і маленький"
6. Для обліку величини - гра "Склади пірамідку"
Завдання перше: "Назви якого кольору"
Мета: виявити рівень оволодіння назвою чотирьох основних кольорів (червоний, жовтий, зелений, синій).
Матеріал: набір іграшок з відповідною забарвленням.
Проведення: педагог показує іграшку і питає: "Скажи, якого вона кольору?". Завдання виявляє правильність називання дитиною чотирьох основних кольорів.

Завдання друге: "Знайди той самий"
Мета: виявлення ступеня орієнтування дитини в семи кольорах спектру, знаходження за зразком, на прохання дорослого.
Матеріал: кубики, пофарбовані в сім кольорів спектру.
Проведення: педагог пропонує дитині побудувати башту з кубиків. Він бере один кубик певного кольору і пропонує дитині знайти такий же. Дитина з безлічі кубиків повинен знайти і дати педагогові кубик заданого кольору.
У процесі гри виявляється розуміння і орієнтування дитини в семи кольорах спектру.
Завдання третє: гра з "Цікава коробкою"
Мета: виявлення орієнтування дитини в конфігурації об'ємних геометричних фігур (підбір до відповідних за формою отворам).
Матеріал: коробка з отворами і набір об'ємних геометричних фігур.
Проведення: педагог звертає увагу дитини на коробку і каже: "Подивися, який у мене є будиночок. У ньому живуть різні фігурки, ось вони вийшли погуляти" (висипає фігури з коробки і закриває кришку). Дитині надається можливість доторкнутися фігури руками, подивитися на них. Потім педагог пропонує повернути фігурки в будиночок, і звертає увагу на те, що у кожної фігури своя двері і що в будиночок він може потрапити тільки через свої двері.
У процесі гри виявляється вміння дитини орієнтуватися в конфігурації об'ємних фігур.
Завдання четверте:  гра "Розклади фігури"
Мета: визначення умінь дитини підбирати плоскі геометричні фігури за зразком.
Матеріал: набір плоских геометричних фігур (коло, квадрат, трикутник), аркуші з зображенням цих фігур - "будиночки".
Проведення: педагог пропонує дитині розкласти фігури по своїм "будиночках".
Завдання п'яте: гра "Великий і маленький"
Мета: виявлення умінь дитину знаходити і називати великий, маленький предмет.
Матеріал: парні картинки із зображенням одного предмета, але різні за величиною, 2 коробки: велика і маленька.
Проведення: педагог пропонує розкласти картинки по коробках, при цьому ставить дитині питання про величину предмета.
Завдання шосте: гра "Склади пірамідку"
Мета: визначення вміння дитини збирати пірамідку з 4-5 кілець по малюнку (за спаданням розміру).
Матеріал: картка, поділена навпіл, в одному кінці зразок пірамідки, інша сторона порожня. Кільця такі ж як на зразку.
Проведення: педагог показує дитині картка, розглядає пірамідку і пропонує на порожній стороні викласти таку ж.
У процесі виконання визначається вміння дитини викладати за зразком з урахуванням зменшення розміру.
Наприклад, при проведенні заняття з кольоровими паличками (вибір однорідних предметів за кольором з чотирьох запропонованих) звертали увагу на те, що палички всі різнокольорові, а потім пропонували вибрати одну будь-якого кольору: "Візьми, Даша, одну будь-яку паличку. І ти, Ксюша, візьми паличку. Добре. А тепер Даша вибере всі такі, а Соня - такі "(жестом ще раз вказати на паличку із заданим кольором). Спочатку ми не вимагали від дітей обов'язкового запам'ятовування і самостійного вживання назв кольору, форми. Важливо, щоб дитина активно виконував завдання, враховував ці властивості, тому що саме в процесі практичної роботи відбувається накопичення уявлень про властивості предметів.
Для розвитку сприйняття кольору проводили ігри-заняття: "Зробимо лялькам намисто", "Викладання з мозаїки на тему" Хатки і прапорці "(попарне розміщення колірних елементів)," Допоможи лялькам знайти свої іграшки "," Сховай мишку "," Повітряні кулі " , "Підбери за кольором" і т.д.
Для розвитку сприйняття форми проводили такі ігри-заняття: "Розміщення вкладишів, що розрізняються за розміром і формою, у відповідні отвори", "Розміщення вкладишів двох заданих форм при виборі з чотирьох", "Нанизування бус різної форми".
Для формування уявлень про величину використовували такі ігри, як: "Нанизування великих і маленьких бус", "Розміщення вкладишів, що розрізняються за величиною", "Великий і маленький".
Сенсорне виховання, як перший ступінь розумового розвитку, тісно пов'язана з різними сторонами діяльності дитини. Тому проводячи заняття з:
- Ознайомлення з оточуючим;
- Конструювання;
- Изодеятельности;
- Розвитку мовлення;
- Формуванню рухової активності ми намагалися розвивати саме сенсорне, чуттєве сприйняття дитини.
Так, наприклад, при ознайомленні з навколишнім використовували серію ігор з ляльками, ведмедиками, собачками. У гості до дітей приходили ляльки Даша і Маша. Ляльки були різної величини. Ми запрошували ляльок до столу і пригощали чаєм. Причому потрібно було підібрати кожної ляльки, відповідно її розміру, чайний набір. Вихователь питала у дітей якої величини лялька Даша, а який Маша. "Віка, яку чашку ми дамо Даші?" - Питала вихователь, - "А яку, Лєра, ми поставимо Маші?", "Аліна, а якого кольору гуртка у Маші і Даші?", "А тепер Альоша, поставимо лялькам тарілки".
- Олександр, яку тарілку ти даси Даші?
- Велику.
- А чому?
- Тому що вона велика.
- Хто велика?
- Лялька.
- Молодець, Альоша, лялька Даша велика і ти їй поставив велику тарілку. А яку ти дав Маші?
- Маленьку.
- Молодець, Альоша.
- Сонечко, скажи, а якого кольору тарілки. У Даші яка?
- Синя.
- Молодець, правильно, ця тарілочка синя.
- Олег, а ця якого кольору?
- Жовта.
- Ні, ця тарілка червона. Хлопці, давайте разом скажемо, якого кольору тарілка!
- Червона.
- Молодці.
- А тепер Світла скаже, що ще в нас тут червоного кольору?
- Чайник і каструля.
- Молодець, Світла, правильно.
За таким же типом будували заняття: "укладе ляльок спати", "Ляльки збираються на прогулянку" (підбір одягу за розміром), "Купання ляльок".
Проводили  заняття за казкою "Три ведмеді". Діти з задоволенням підбирали для ведмедів стільці, посуд, ліжка. При цьому вони легко і без помилок називали розмір предметів: великий - трохи менше (середній) - найменший; маленький - побільше (середній) - найбільший.
При проходженні теми "Овочі" і "Фрукти" проводили заняття "Наш город", "Що виросло в саду".
Наприклад, дітям пропонували взяти 2 корзини, різні за величиною, і відправитися за "город" збирати врожай. Дітям давалася словесна інструкція - "У велику корзину будемо класти великі овочі, а в маленьку – маленькі". На грядці діти по черзі знаходили картоплю, кабачок, огірки, баклажани, помідори, цибулю, моркву.
Кожен овоч діти обмацували, визначали його форму, колір і розмір.
- Даша, що це ми знайшли на грядці таке червоне?
- Помідорів.
- Соня, а на що помідорчик схожий?
- На кульку.
- Правильно, він круглий і схожий на кульку.
- Альоша, а тепер знайди ще десь тут помідори, і розклади їх по кошик. Чому цей ти поклав сюди?
- Він великий і кошик велика.
- А цей значить який?
- Маленький.
- Добре, розумниця.
Так були обстежені всі овочі. В кінці заняття пробували овочі на смак, а після сну, в II половині дня, ще раз поторкали овочі руками, потримали в долонях і потім провели дидактичну гру "Чудесний мішечок". Діти на дотик визначали який взяли овоч.
Аналогічно проводиться робота з фруктами. Бажано використовувати фрукти різного кольору, величини, форми (яблуко, груша, лимон, апельсин, слива, банан).
Розвиток сприйняття тісно пов'язане із заняттями з изодеятельности. У малюнку дитина навчається передавати барвистість навколишнього світу, у ліпленні форму знайомого предметів.
Наприклад при малюванні фарбами на тему "Апельсин" підводили дітей до самостійного вибору кольору для передачі добре знайомого предмета.
Вчили вибирати фарбу потрібного кольору з трьох близьких кольорів (червоний, оранжевий, жовтий). Показуючи дітям апельсин пояснювала, що він круглий, обводячи його круговим рухом руки зліва направо. Потім пропонувала зробити це рух кожної дитини. На аркуші швидким рухом малювала замкнене коло і зафарбовують його круговими рухами. Намалювавши апельсин, порівнювала його з зразком за кольором, формою.
- Дітки, подивіться, я намалювала апельсин такого ж кольору як цей?
- Так
- Віка, який він форми?
- Круглий
Потім пропонувала дитині знайти фарбу, якою він буде малювати апельсин.
В кінці заняття розглядали з дітьми виконані роботи і підкреслювала, що колір цього апельсина і намальованого однаковий і що всі діти намалювали багато апельсинів.
При роботі з глиною, кольоровим тестом вчили дітей виконувати формотворчих руху.
Пояснювали, що для того щоб виліпити кульку потрібно катати шматочок круговими рухами, а якщо хочеш зробити ковбаску - то прямими. Для закріплення прийомів формоутворення проводили такі заняття як: "Колобок", "Вишні", "Частування для зайчат", "Равлик", "Будиночок з колод" і т.д.
При виконанні з дітьми аплікації на тему "Килимок для кошеняти" продовжували знайомити з геометричними фігурами, вчили ритмічно розташовувати на аркуші паперу, закріплювали назви кольору.
Створюючи ігрову мотивацію запропонувала зробити килимок для кошеняти. А щоб він вийшов гарним, його треба прикрасити.Показала дітям вирізані з кольорового паперу трикутники, кружечки, квадрати і запропонувала свій зразок.
- Подивіться, який килимок я буду робити. У середину я покладу жовтий кружок, а по краях розкладу трикутники. Ось так: сюди зелений, тут синій, тепер червоний і жовтий. Ось який килимок вийшов у мене. А тепер ви виберіть різні фігурки і розкладіть на своїх листах.
- Олег, які фігурки ти взяв? (Трикутники і кола)
- А що ти покладеш в середину? (Гурток)
- Добре. А ти, Насте, які взяла фігурки? і т.д.
Якщо дитина не може назвати будь-яку фігуру, то я називала її сама.
В кінці заняття хвалю всіх дітей, і кажу, що килимки вийшли яскравими і різними, тому що ми використовували різні фігурки: трикутники і кола, і квадратики.
У процесі конструктивної діяльності удосконалюється сприйняття дітьми форми предметів, їх величини, просторових відносин. Під час виконання будівель продовжують знайомитися з різними об'ємними деталями: кубиками, цеглинками, трикутною призмою. Діти закріплюють знання про те, що у цеглинки є вузька і широка боку, якщо цеглинка поставити на довгу вузьку межу то "парканчик" вийде низький, а якщо на вузьку коротку - то високий. На заняттях з конструювання будували "Вежі", "парканчик", "Доріжки", "Ворота", "Лавки", "Стіл", "Стільці", "Канапи", "Ліжечка" і т.д.
Наприклад, при будівництві воріт звертали увагу на розмір - "Ці ворота високі, а ці вузькі". При обіграванні будівель діти переконувалися, що в низькі ворота машина не проїде, а матрьошка проходить.
При будівлі вежі звертали увагу на те, що якщо багато кубиків поставити один на одного вежа вийде висока, а якщо мало, то низька.Пропонували дітям побудувати низькі і високі вежі з кубиків різного кольору. В кінці заняття запитували: "Данило, якого кольору в тебе висока башта? Віка, а ти з кубиків якого кольору побудувала низьку вежу?" і т.д.
Ознайомлення дітей з природою так само тісно пов'язане з розвитком сенсорного сприйняття. Кожен день виходячи на прогулянку звертали увагу дітей на те якого кольору небо, трава, листя на деревах. Порівнюємо кущі і дерева за величиною, звертали увагу на те, що дерева високі, ми не можемо дотягнутися до гілок, а кущики низькі. Порівнювали дерева за обсягом: "Давайте обіймемо тополя, Подивіться який він товстий, ми всі разом ледве-ледве його обхопили. А тепер обіймемо горіх. Подивіться, він тонкий, його змогла обійняти одна Ксюша".
Діти дуже люблять приносити букети квітів, щоб прикрасити групу. Ми обов'язково розглядаємо кожен букет, визначали якого кольору листя, квіти.
Одного разу Олександр приніс букет тюльпанів. Багато тюльпанів було червоного кольору і один жовтий. Ми відразу ж провели ігрова вправа "Скільки тюльпанів і якого кольору приніс Олександр?". Я ставила дітям питання: "Якого кольору тюльпанів багато? А давайте знайдемо тюльпан такого ж кольору в нас на клумбі?" і т.д.
При спостереженні за комахами також звертали увагу на їх забарвлення і форму. Згодом діти самі виділяли характерні ознаки.Наприклад, Соня - "Це сонечко, вона червона і кругла, а цей жучок як овальчік" Даша: "Цей черв'як товстий і довгий".
Завдання з сенсорного розвитку ми намагалися вирішувати не тільки на заняттях, але і в повсякденному житті.
Наприклад, при прийомі дітей обов'язково звертали увагу на колір одягу дитини, його взуття: "Ксюша, яка гарна жовта кепка сьогодні в тебе. А ти, Максиме, сьогодні в зеленій футболці. А давайте подивимося і знайдемо у кого ще зелена футболка сьогодні".
У ранкові години, поки в групі 1-2 дитини обов'язково проводили індивідуальну роботу, пропонуючи дітям різний дидактичний матеріал для ігор. Це "Цікава коробка", "Кольорові вкладиші", "Знайди чия будка", "Хто великий, хто маленький".
Під час режимних моментів звертали увагу на колір рушників, фартушки, посуд, серветок та ін У сюжетних іграх так само звертали увагу на величину, колір і форму предметів "А суп ми з якої картоплі будемо варити - великий або маленькою?", "Якого кольору подати тобі каструлю? "," Доктор, які таблетки давати моїй дочці? Великі рожеві або маленькі жовті? " 
Таким чином, система сенсорного виховання, побудована на методиці Л.А. Венгера, плюс використання практичних завдань допомагають вирішувати педагогам завдання сенсорного розвитку в усіх сферах дитячої діяльності і дають позитивний результат.

Немає коментарів: