Єдина Країна! Единая Страна!

четвер, 20 листопада 2014 р.

Терапевтичні казки для малят

З раннього віку я полюбляю казки. А ви? У кожного з вас була улюблена чарівна історія, яка відображала ваші мрії і страхи . Чому ви їх пам'ятаєте все життя і чому вони вас навчили?
І тому легко і просто казки можуть стати вашими кращими помічниками у вихованні дітей. І для наших малят казка-найулюбленіший літературний жанр.
Варто тільки почати казочку і діти опиняються у світі фантазії. Казки ні в якій мірі не можна розглядати тільки як цікаве проводження часу, як приємне, доступне дитині заняття; навпаки, вони дуже суттєвий механізм розвитку у дитини тонкого розуміння внутрішнього світу людей, спосіб зняття неспокою та виховання упевненості. За допомогою казок можна метафорично виховувати дитину, допомагати подолати негативні сторони її особистості, яка формується.


Терапевтична казка відрізняється від звичайної тим, що вона складена спеціально з урахуванням особливостей конкретної дитини. Її персонажі переживають ті ж емоції, борються з тими ж страхами, комплексами, що й малюк.
Дитина порівнює себе з персонажем, аналізує його поведінку  і на його прикладі вчиться долати труднощі різного характеру у реальному житті.
Казка розвиває уяву дитини, розширює її світогляд.
Терапевтична казка створює особливий звязок між дитиною і дорослим, що ґрунтується на довірі та впевненості. У процесі казкотерапії негативні персонажі, що є втіленням дитячих страхів та комплексів перетворюються на позитивні. Розкриттю чарівної суті казки сприяє й уміле її читання (інтонація, паузи, виділення голосом найбільш істотних моментів).
Важливу роль у розвитку дитини відіграє повторне слухання одних і тих самих казок. У цьому випадку дитина починає співпереживати героєві вже заздалегідь.

 Перелік посилань
 Фесюкова Л.Б. Воспитание сказкой. Харьков, - Фолио, 1997.

Немає коментарів: