Єдина Країна! Единая Страна!

пʼятницю, 27 вересня 2013 р.

Дошкілля - свято та будні

Українське дошкілля вже третій рік поспіль має своє власне свято! Ще навіть не всі дошкільні працівники призвичаїлися до цього.

Коли пролунав звоник мобільника й мої ріднесенькі "дівчатка" з дитячого садочку запросили мене 27 вересня  відсвяткувати професійне свято, навіть я замислилася - аджеж День вчителя святкується у першу суботу жовтня. Чи не помилилися з датами?

Але, коли з ранку на електронну скриньку отримала декілька вітальних листівок, зрозуміла, що за суровими буднями забула про професійне свято!

Всіх дошкільників вітаю з нашим професійним святом і передаю вітання від Якименко Світлани Іванівни - дійсного професіонала й чуйної людини.



Дійсно, справжні дошкільники, це люди з палкими серцями, у чиїх душах не згасає вогник дитинства. Я щаслива, що доля, на моєму життєвому шляху, дарує зустрічі й можливість спілкування з однодумцями й прибічниками дошкільної справи.

Діти дуже добре відчувають та розпізнають таких людей. Дитяча довіра, щасливі дитячі оченята, щирі дзвінкі голоси - ось найкраща нагорода для справжніх дошкільників освітян.

Шиничи Сузуки (японский педагог, основатель новаторского движения в мире музыки) о детях дошкольниках:

  • —  они не допускают даже мысли о том, чтобы предать себя;
  • —   они доверяют людям и ни капли не сомневаются в них;
  • —   они умеют только любить и еще ничего не знают о ненависти;
  • —   они любят справедливость и досконально выполняют все правила;
  • —   они радуются жизни, и вся их жизнь наполнена радостью;
  • —   они не знают страха и живут с ощущением безопасности.
У святковий день не хотілося б писати про буденні справи, проте не можу не згадати про документ, що стосується діяльності всіх дошкільних навчальних закладів в Україні.

1 серпня 2013 Міністр охорони здоров'я України підписав, а 9 серпня Міністерство юстиції України зареєструвало, що має силу закону, наказ -  Державні санітарні правила та норми «Влаштування, обладнання, утримання дошкільних навчальних закладів та організації життєдіяльності дітей» (Наказ МОЗ України № 678 від 01.08.2013 р.), що були розроблені науковцями Інституту гігієни та медичної екології ім. О.М. Марзєєва НАМН України.

Їх розробники стверджують, що старі санітарно-гігієнічні норми, що діяли з 1985 року фактично не зазнали суттєвих змін, а нові положення відповідають сучасним вимогам часу та світовим і європейським нормам в охороні здоров’я дітей. Серед таких необхідність встановлення певної кількості санвузлів, аби діти віком від 3 до 6 років мали вільний та вчасний доступ до туалетів, бо саме у цьому віці формується сечова та шлункова системи. Правилами також дозволяється добудова 3 поверху в приміщеннях дошкільних закладів, але суто для адміністративних потреб. Головною новацією документу є забезпечення прав дітей з особливими потребами, а саме, встановлення відповідних пандусів, розширення дверних проміжків, перебудова санвузлів тощо для можливості адаптації такої категорії дітей до звичних умов існування. До речі, такі норми встановлені не для всіх дитсадків, а лише для тих, в яких перебувають ці діти. Саме ця вимога отримала високу оцінку Національної асамблеї інвалідів України. Загалом по документу надано позитивний висновок Урядового уповноваженого у справах Європейського суду з прав людини щодо відповідності акта положенням Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практиці Європейського суду з прав людини.

Все так райдужно. Чому ж тоді цей документ підняв таку хвилю незадоволень фахівців? Ознайомтеся з відкритим листом лікаря Євгена Комаровського  О нормах, несовместимых с жизнью, или об угрозе существования детских садов в Украине


А істину краще знають ті хто безпосередньо працює в дошкільних навчальних закладах, яких цікавлять питання контролю за виконанням цих норм, бо ж не відразу усі заклади зможуть діяти відповідно до вимог, першочергово із фінансових міркувань. 

За словами начальника Відділу безпеки факторів середовища життєдіяльності людини та формування здорового способу життя Державної санітарно-епідеміологічної служби України Олексія Даниленка, згідно правил, дошкільні заклади перевіряються раз на рік, зазвичай перед осіннім сезоном. Тож у керівників дитсадків є чимало часу на виправлення ситуації, крім цього санепідслужба із розумінням ставиться до фінансових можливостей закладів, і в кожному конкретному випадку буде окремо узгоджувати із керівництвом закладу порядок виконання нововведень.

Немає коментарів: