Єдина Країна! Единая Страна!

середу, 6 лютого 2019 р.

Освітяни Миколаївщини відзначили всесвітній День безпечного Інтернету 5 лютого 2019 року


Освітяни Миколаївщини
відзначили всесвітній День безпечного Інтернету
5 лютого 2019 року
Миколаївський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти та освітяни Миколаївщини долучилися до відзначення Дня безпечного Інтернету 5 лютого 2019 року! День безпечного Інтернету (Safer Internet Day) цього року у світі проходив під гаслом “Разом для найкращого Інтернету”. Цей день в Україні є одним із ключових для поширення ідей безпечного користування Інтернетом та сучасними цифровими технологіями.
До відзначення Дня безпечного Інтернету у цьому році долучилися 179 закладів освіти з 20 районів та міст Миколаївщини. 5708 осіб: педагогів та учнів закладів освіти Миколаївської області стали учасниками загальнонаціональних заходів для освітян та дітей і молоді.
Щороку в Україні зростає кількість дітей, які отримують доступ до Інтернету, а разом з тим все більш поширеними стають явища злочинів сексуального характеру щодо дітей в онлайн просторі, що спричиняють кібер булінг дитини в мережі Інтернет та булінг в школі.

З метою захисту дітей від сексуальних ризиків в Інтернеті Міністерство освіти і науки України рекомендувало закладам повної загальної середньої освіти приєднатися до Всеукраїнської акції #STOP_SEXтинг та провести 5 лютого 2019 року (в День безпечного Інтернету в Україні та світі) урок на тему: «Інтимні селфі в Інтернеті – жарт чи небезпечний ризик?». План уроку та матеріали були розроблені Анастасією Дьяковою, експертом Уповноваженого Президента України з прав дитини, спільно з видавництвом «Ранок», кіберполіцією міста Києва та ювенальною превенцією Національної поліції України. Урок отримав рекомендації від Інституту модернізації змісту освіти та рекомендований до проведення у 7-11 класах. Такий урок пройшов 5 лютого у 109 освітніх закладах Миколаївщини.
Для кращого розуміння схеми проведення уроку, педагоги з 59 закладів освіти Миколаївської області переглянули Вебінар #Stop_Sexтинг. Сексуальні ризики інтернету: як провести урок в 7-11 класах.
Мета уроку – інформування дітей про ризики надсилання своїх інтимних фото, а також про злочини, які з цим пов’язані. В уроці використовуються відео матеріали інформаційної кампанії Європолу (європейська поліція) та завдання в форматі діалогу. Урок на тему: «Інтимні селфі в Інтернеті – жарт чи небезпечний ризик?» було проведено у 106 освітніх закладах Миколаївщини.
Видавництво «Ранок» спільно з Уповноваженим Президента України з прав дитини проводять конкурс серед освітянської спільноти. В конкурсі можуть взяти участь педагогічні працівники, які 5 лютого 2019 року провели урок на тему: «Інтимні селфі в Інтернеті – жарт чи небезпечний ризик?». Для цього треба зробити публікацію в мережі Facebook, додавши фото з уроку (без обличь дітей), найцікавіші запитання учнів та власні враження і хештеги #stop_sехтинг і #ранок_урок, #миколаївська_область. Також ці педагогічні працівники можуть отримати сертифікат про опанування теми щодо убезпечення підлітків від сексуальних ризиків в інтернеті, заповнивши форму за посиланням.
Вебінар для освітян, який відбувся 4 лютого 2019 року переглянули педагоги у 34 закладах освіти Миколаївської області. . Організатори заходу: ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти», ГО «Центр кращого Інтернету», НВК №141 «ОРТ». Матеріали вебінару можна завантажити за посиланням https://goo.gl/D4vnYW
Онлайновий урок для підлітків та молоді з нагоди Дня безпечного інтернету для учнів 8-11 класів, організований за підтримки Програми Мережних академій Cisco, Департаменту кіберполіції Національної поліції України та компанії ERC був проведений з метою підвищення освіченості з питань безпечного використання цифрових технологій у 78 закладах освіти Миколаївської області.
Учасники заходу прослухати доповіді експертів за темами «Кібер-атаки та інтернет-шахрайство», «Соціальна інженерія: як хакери використовують вразливості людей», пройшли онлайн-тестування та отримали сертифікат.
Вебінар «Безпечний інтернет: як захистити дітей від кібербулінгу», що був проведений Любов Найдьоновою подивилися педагоги та старшокласники 69 закладів освіти Миколаївщини.
У 179 закладах освіти Миколаївської області пройшли різноманітні заходи для учнів всіх вікових категорій: від початкової школи до старшокласників. Проводилися зустрічі, обговорення, тренінги, форуми, конференції, родинні наради, класні години, батьківські збори, прес-конференції, квести із безпеки онлайн тощо.
Як пройшов День безпечного Інтернету в закладах освіти Миколаївської області можна побачити з фото звітів з місць, якщо пройти за посиланням.

З повагою, регіональний координатор Національного комітету Дня безпечного Інтернету в Україні по Миколаївській області Олійник Лія Миколаївна

Немає коментарів: