Єдина Країна! Единая Страна!

пʼятницю, 8 лютого 2019 р.

Навчання у МОІППО. Група №128. Вихователі ЗДО з проблеми "Ранній вік"

У два перших тижні лютого у МОІППО відбуватиметься навчання вихователів ЗДО Миколаївської області з проблеми "Ранній вік". Група № 128.  
І хай на дворі зима, педагоги налаштовані оптимістично. Вони прийшли на курси підвищення кваліфікації у МОІППО, щоб відновити професійні знання, поділитися один з одним власним досвідом й головне набути компетентностей, що необхідні сучасному вихователю, який працює у закладі дошкільної освіти з найменшими вихованцями.
Навчання відбувається у дні, коли на громадське обговорення винесено проект (суттєвих) змін до Закону України «Про дошкільну освіту». 
Пропозиції та зауваження МОН України просить надсилати до  01.03.2019 р. на e-mail: a_hryshchenko@mon.gov.ua

Далі витяг із законопроекту
Держава визнає пріоритетну роль дошкільної освіти та створює належні умови для її здобуття. Дошкільна освіта є обов'язковою первинною складовою здобуття освіти упродовж життя. 
Виконання вимог Базового компонента дошкільної освіти є обов’язковим для всіх суб’єктів освітньої діяльності у сфері дошкільної освіти незалежно від форми здобуття дошкільної освіти.
Освітній процес у закладах освіти організовується відповідно до Закону України «Про освіту», цього Закону, інших актів законодавства, освітньої програми, річного плану роботи та спрямовується на виявлення та розвиток вмінь, навичок, обдарувань особистості, формування і застосування компетентностей, визначених Базовим компонентом дошкільної освіти.
Освітній процес організовується в безпечному освітньому середовищі та здійснюється з урахуванням вікових особливостей, фізичного, психічного та інтелектуального розвитку вихованців.
Освітній процес у закладах освіти організовується в межах навчального року, що як правило розпочинається 1 вересня і закінчується не пізніше 31 травня наступного року. Якщо 1 вересня припадає на вихідний день, навчальний рік розпочинається у перший за ним робочий день.
У період з 1 червня до 31 серпня триває літній період упродовж якого вихованці можуть відвідувати заклад дошкільної освіти. 
Тривалість безперервної роботи (занять) з вихованцями дошкільного віку не може перевищувати: 10 хвилин – для дітей віком від 1 до 3 років;
15 хвилин – для дітей віком від 3 до 4 років;
Тривалість перерв між заняттями має становити не менше 15 хвилин.
Під час освітнього процесу, що забезпечує досягнення компетентностей, передбачених Базовим компонентом дошкільної освіти, у державних і комунальних закладах освіти не можуть проводитися платні заходи чи надаватися платні послуги.
Виховний процес є невід’ємною складовою освітнього процесу у закладах освіти, що має спрямовуватися на формування, зокрема:
  • поваги до гідності, прав, свобод, законних інтересів людини і громадянина; нетерпимості до приниження честі та гідності людини, фізичного або психологічного насильства, а також до дискримінації за будь-якими ознаками;
  • патріотизму, поваги до державної мови та державних символів України, поваги та дбайливого ставлення до національних, історичних, культурних цінностей, традицій і надбань Українського народу;
  • громадянської культури та навичок здорового способу життя, екологічної культури і дбайливого ставлення до довкілля;
  • почуттів доброти, милосердя, толерантності, терпимості, шанобливого ставлення до сім’ї, відповідальності за свої дії.

6. В рамках освітнього процесу в закладі освіти єдність навчання, виховання і розвитку забезпечують особи, які провадять педагогічну діяльність.

Слухачі групи №128 поставили собі за мету: розглянути поняття дошкільна освіта  з урахуванням вимог новітніх державних документів й об'єдналися у команди, щоб розглянути освітній процес у групі раннього віку сучасного закладу дошкільної освіти з різних ракурсів: 

фізичне виховання

 психологічне


    моральне (морально-етичне)

    культурне

    розумове (розвиток інтелекту)










    Проект "Освіта дітей раннього віку у закладах дошкільної освіти"

    Немає коментарів: