Єдина Країна! Единая Страна!

вівторок, 29 січня 2019 р.

Разом для найкращого Інтернету! - День безпечного інтернету 2019

5 лютого 2019 року у світі відзначається День безпечного Інтернету  під гаслом  "Разом для найкращого Інтернету".
Цей день проводиться з метою залучити до дій кожного та кожну, хто відіграє свою роль у створенні кращого Інтернету для всіх, зокрема, наймолодших користувачів. Більш того, це запрошення для всіх до поважливого онлайнового спілкування задля забезпечення найкращого цифрового досвіду.

ООН визнала право на доступ до Інтернету одним з невід'ємних прав людини. Згідно з резолюціями Генеральної асамблеї ООН, поширення інформації в мережі має бути максимально вільним, обмежуючись лише тими ситуаціями, коли воно може призвести до порушення чиїх-небудь прав, забезпечувати повсюдний доступ до мережі та співробітництво з ресурсами і організаціями, що сприяють вираженню громадської думки через Інтернет.


Головний акцент у створенні умов для безпечного Інтернету має бути спрямований на виховання дітей та молоді. Замість законодавчих заборон і формування структур з захисту моралі діти з наймолодшого віку мають отримувати навики поводження у віртуальному середовищі, ніщо інше крім освіти і виховання у цій справі не допоможе. Зусилля держави і громадськості мають бути спрямовані не на блокування поганого контенту, а на створення корисних інтернет-ресурсів. Дитина має бачити в Інтернеті інструментарій, що допоможе їй у житті. 

Прикладом може стати Дослідження “Повага та безпека: моніторинг сайтів закладів освіти в Україні” спрямоване на  виявлення проблем щодо небезпечного поширення інформації особистого характеру (персональних даних) на сайтах і сторінках у соціальних мережах закладів загальної середньої освіти України. Дослідження здійснено в партнерстві з ГО „Центр кращого Інтернетуˮ та ДНУ “Інститут модернізації змісту освіти” за підтримки „Counterpart Internationalˮ. Презентація дослідження відбулась під час секції “Дитина онлайн: безпека та захист” на 9-му Українському Форумі з управління Інтернетом (28 вересня 2018 року, Київ).

Методичний посібник. Мурашкевич О.А., Черних О.О. Освіта в сфері прав людини в Інтернеті.  – К. : ВАITE. 2015. – 70 с. розроблений для мультиплікаторів з освіти в сфері прав людини в Інтернеті. У ньому представлені методичні матеріали та тренінгові вправи, що розкривають тему прав людини в Інтернеті. Посібник буде корисний для вчителів, соціальних педагогів, працівників позашкільних закладів, методистів, бібліотекарів, активістів громадських організацій, які працюють у сфері освіти в галузі прав людини з дітьми та молоддю.
Інформаційно-комунікаційні технології є одним із найбільш важливих факторів, що впливають на розвиток суспільства у 21 столітті. Масштабне і динамічне проникнення Інтернету в усі сфери життя значною мірою відображається як на еволюції суспільства в цілому, так і на окремій особистості. Інтернет є віртуальним середовищем, в якому реалізуються та порушуються права людини.
Навчальний посібник із цифрового громадянства й безпеки, розроблений Google у співпраці з Альянсом із захисту користувачів в Інтернеті. Він отримав гриф Міністерства освіти і науки України та відзначений відповідним грифом Міжнародної спілки з використання технологій у сфері освіти. Цей ресурс стане надійним помічником учителю для підготовки учнів закладів загальної середньої освіти  під час роботи в Інтернеті на рівні Стандартів ISTE. Посібник містить матеріали та методики, необхідні для викладання основ безпеки у всесвітній мережі. До послуг вчителя – плани уроків, тематика яких  розроблена з використанням ключових принципів мережевого етикету й безпеки.
Посібник охоплює п’ять засадничих тем:
• Діліться з обачністю (обачність в Інтернеті)
• Не піддавайтеся обману (пильність в Інтернеті)
• Бережіть свої таємниці (захист в Інтернеті)
• Круто бути доброзичливим! (доброзичливість в Інтернеті)
• Сумніваєтеся? Спитайте! (сміливість в Інтернеті) 

Учні, вчителі та усі охочі можуть пройти безкоштовний онлайн-курс «З мережевого етикету та безпеки», що допоможе навчитись безпечно та комфортно працювати в Інтернеті. Його було розроблено компанією Google у співпраці з Міністерством освіти і науки України.
Курс із мережевого етикету й безпеки. Масовий відкритий онлайн-тренінг "Курс із мережевого етикету й безпеки для викладачів" складається з п’яти аудіовізуальних модулів із короткими тестами наприкінці кожного модуля.

Пройшовши курс, ви зможете завантажити пакет навчальних ресурсів із мережевого етикету й безпеки, який допоможе зацікавити учнів і наочно пояснити матеріал. Якщо ви успішно складете всі п’ять тестів, ви отримаєте значок просвітянина з питань мережевого етикету й безпеки. Почніть навчання просто зараз!
Урок 1.



 Урок 2-3.

 Урок 4. 

Урок 5.



 А так ми відзначали День безпечного інтернету у 2018 році.
За що я отримала цифровий бейдж та стала регіональним координатором від Миколаївської області 
з відзначення Дня безпечного Інтернету в Україні.



Немає коментарів: