Єдина Країна! Единая Страна!

середу, 31 травня 2017 р.

Граємо у футбол з дітьми 5-6 років

Граємо у футбол з дітьми 5-6 років

Олена Мазепа
інструктор з фізичної культури 
ДНЗ № 140 м. Миколаїв

Грають дошкільнята за спрощеними правилами.
Правила гри у футбол:
1. Одяг гравців має відповідати порі року (спортивна форма, кеди, футболки гравців одного кольору, капітан команди має бути з кольоровою нарукавною пов'язкою)
2.     У грі беруть участь дві команди по 5 дітей та інструктор.

3.     Перед початком суддя проводить жеребкування, в якому капітани команд розігрують, хто першим введе м’яч у гру.
4.     Під час розіграшу м’яча двоє гравців ( з однієї команди) стають у центральне коло (м’яч у центральній відмітці), інші – за колом на своїх половинках майданчика.
5.     За свистком судді гравець команди, яка одержала право розпочати гру, пасує м’яч уздовж середньої лінії або своєму партнерові.
6.     Коли гравець торкнеться м’яча, той вважається у грі: суперники мають право відбирати його.
7.     Гравці мають право вести м’яч
тільки ногами.
8.     Воротар має право ловити та
 відбивати м’яч руками.
9.     Коли забито гол, гру знову
розпочинають з центру майданчика
 – та команда, у чиїх воротах опинився м’яч.
10. Якщо воротар упіймав м’яч
 (чи м’яч вийшов за лицьову лінію від
 ноги суперника) він руками вкидає його
 на поле.
11. Якщо м’яч потрапив за бокову лінію, то звідти його викидають у поле обома руками з-за голови, не відриваючи ніг від землі.
12.  Гра проводиться у два тайми по 8 хвилин кожний.
13.  Перерва 5 хвилин.
14.  Перед початком другого тайму команди міняються воротами.
15. Якщо гравці порушують правило ( продовження гри після свистка судді; неправильне викидання м’яча з-за бокової лінії; суперечки на майданчику тощо) суддя припиняє гру і розбирає між гравцями непорозуміння.
16.                        Коли ж хтось намагається вдарити суперника по ногах, зробити підніжку, штовхнути або відібрати м’яч у воротаря , суддя призначає штрафний удар у ворота винуватців, а за навмисну грубу гру біля своїх воріт – пенальті ( удар у ворота з 6 м, котрі захищає воротар)
17. Можливе й вилучення гравця з майданчика, заміна його іншим.
18. Якщо інструктор вважає за потрібне замінити гравця, то необхідно повідомити суддю, який припинить гру та відбудеться заміна.

Необхідне місце для проведення матчів – футбольне поле з неслизьким, м'яким покриттям, з метою уникнення травмування під час гри.
Довжина поля – 20м, ширина – 10м
Висота воріт – 1м, ширина – 3м

Щоб навчитись добре грати у футбол, дитина обов’язково має оволодіти технікою ударів по нерухомому та рухомому м'ячу, зупинок, передач на місці та у русі, ведення м’яча.
Спочатку розучуються спеціальні вправи з м’ячем. Всі удари по ньому дошкільнята виконують внутрішньою стороною стопи ( за футбольною термінологією – «щічкою»)

Попередня робота для формування у дітей навичок, вмінь виконання вправ з м’ячем, та ознайомлення з правилами гри у футбол:
1.     В.п. – дитина стоїть одною ногою на землі, другу тримає підошвою на м’ячі. Штовхнути несильно підошвою вперед, випередити його, повернутися і зупинити м’яч п’яткою ноги (носок угору). Виконати по 4 рази кожною ногою.
2.     В.п. – те саме. Дитина відпускає м’яч, котить його вліво і вправо, на себе і зупиняє також п’яткою ноги. По 2 рази кожною ногою.
3.     В.п. – те саме. Вправа виконується в парах, у колі, в шерензі. Одна дитина спрямовує м’яч іншій та зупиняє його, а потім поштовхом підошви спрямовує напарникові (відстань між гравцями – 50см). Слід домагатися, щоб м’яч після зупинки не викочувався з-під ноги.
4.     В.п. – те саме, але м’яч штовхається не підошвою, а передається партнерові ударом «щічкою». При зупинках м’яча п’ятка підводиться на 15-20см, а підошва притискає м’яч так, щоб він ніби приплинув до ноги.
5.     Збий городок. На відстані 2м від гравця поставити городок. Дитина має збити його з п’яти спроб. Те саме з трьома городками, які стоять на одній лінії щільно один до одного. (Збити з двох спроб)
6.     Не збий дугу. На відстані 80-100см ставиться дуга, під якою може вільно прокотитися м’яч. Дитина повинна вдарити по м'ячу «щічкою» так, щоб пройшов під дугою, не збивши її. Дається 5 спроб.
7.     Те саме в парах. Одна дитина спрямовує м’яч під дугу, інша зупиняє його і знову крізь дугу спрямовує напарнику.
8.     В.п. – те саме. Забити м’яч у ворота з невеликої відстані під верхню штангу, у правий та лівий верхній та нижній кут. Спочатку м’яч забивається у вільні ворота, потім їх захищає воротар.
9.     Перетасовка. Діти, стоячи на невеликій відстані, передають м’яч один одному ударом «щічкою» (то правою, то лівою ногою). Той, до кого доторкнеться м’яч зупиняє його, а потім намагається спрямувати до ніг товаришеві. Відстань між гравцями поступово збільшується до 1-2м.
10.     Діти в парах передають м’яч одне одному спочатку на місці, потім у повільному русі по майданчику. Темп поступово збільшується, додаються нові гравці ( стають у коло, шеренгу)
11.     Зупинити м’яч, що котиться найширшою внутрішньою частиною стопи «щічкою» , потім притиснути до землі всією підошвою.
12.    Удар на дальність. На відстані 8-10м від лінії удар сталять прапорець. Дитина з розбігу має добити м’яч до прапорця: спочатку так, щоб він прокотився по землі, потім – пролетів у повітрі. (достатньо до 2м польоту)
13.    Проведи м’яч по прямій. Просуваючись вперед по майданчику, вдаряти по м'ячу то правою, то лівою ногою. Намагатися не випускати його від себе далі метра.
14.    Те саме втрьох. Двоє рухаються паралельно, третій - трохи позаду. Біля воріт він отримує м’яч і забиває його у ворота.
15.   Обведи предмети. Через кожні 80см по прямій розміщують предмети (куби, прапорці тощо). Дитина має обвести їх, ударяючи по м'ячу поперемінно правою ( обведення предмета з правого боку) та лівою ( з лівого) ногою. Спочатку вправа виконується кроком, потім темп прискорюється, переходить у біг.

Немає коментарів: