Єдина Країна! Единая Страна!

суботу, 11 лютого 2017 р.

Коли робиш те, що подобається...

7-го лютого у Києві у HAB 4.0. відбулася подія, на яку я чекала цілий рік. Адже у пам'яті з минулої зустрічі учасників спільноти "Навчаємося з Google" 9 лютого 2016 року залишилися лише позитивні та корисні для подальшої професійної діяльності враження та думки.

Вже другий рік поспіль на День безпечного інтернету в нашій спільноті свято - Форум "Цифрове перетворення освіти". Цей захід відбувається завдяки спільним зусиллям двох чарівних жінок, профі з великої літери та надзвичайно харизматичним особистостям: Наталія Саражинська та Гущина Наталья.


Роботу форуму відкрила Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич. Під час свого виступу вона зазначила:  «Ми постійно шукаємо вчителів, які вчаться, які мають відкритий розум та натхнення. Жодні наші концепції, як би гарно ми їх не прописали, жодні закони, які ми можемо проголосувати у Верховній Раді, не спрацюють для кожної української дитини, якщо не зміниться вчитель, який безпосередньо працює з цією дитиною. Я вважаю, що такі спільноти – це точки розвитку для нашої освіти й країни загалом. І я вдячна вам за те, що ви вчитесь, що ви нестандартно мислите, що ви прагнете чогось нового – це дуже важлива риса саме для вчителя”.

У цьому році у програмі форуму були заплановані та з успіхом пройшли тематичні сесії: 
"Об'єднаймося задля кращого інтернету",
"Цифрові зміни - педагогічні перетворення",
майстер-класи та експертні кола для зацікавлених у поглибленні знань таких інструментів Google Карти, Google Диск, Google+, Google Classroom, YouTube, Blogger, Google Експедиції
Я з нетерпінням чекала натхенного обміну думками, з ентузіазмом в очах їхала до Києва! І не помилилася у своїх сподіваннях. У зв'язку зі станом здоров'я, моя участь у заході була не настільки активною, як би мені хотілося. Але те, що я активно працювала у колі друзів та однодумців, в атмосфері взаєморозуміння та дружньої підтримки, явно пішло мені на користь.

Більше фото з події за посиланням 

На форум було запрошено 70 освітян та гостей. Вважаю за честь отримати персональне запрошення від Інституту модернізації змісту освіти як представника Миколаївської області та зокрема Миколаївського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти від Відділу неформальної та інформальної освіти для дорослих та від спільноти педагогів України “Навчаємося з Google”, учасником якої я являюся від дня її засновання у липні 2015 року. Нашу он-лайн спільноту Google Educator Group in Ukraine, створено з метою професійного спілкування педагогів та взаємодопомоги в питаннях ІТ, педагогіки. На сьогодні спільнота налічує 4075 учасників.


Надзвичайно приємно було зустрітися очі в очі, з потисканням рук з людьми,  з якими тривалий час професійно спілкувалася дистанційно он-лайн, оф-лайн. Це Борис Ярмахов, Оксана Тимощук, Антоніна Букач, колеги із Львівщини, Закарпаття, Чернігівщини, та інших регіонів.

Незабутні враження залишаться зі мною надовго від знайомства з Іллєю Філіповим, керівником проекту/розробником EdEra. Завдяки його діяльності вчителі початкової школи мають доступ до електронних варіантів 13 оновлених й спрощених програм навчання молодших школярів, та відеороліки з методичними рекомендаціями від кращих фахівців-професіоналів початкової школи, які надані простою зрозумілою людською мовою. 


8 лютого 2017 року команда НОВАТОРІВ GEG UKRAINE продовжила роботу у столиці України у приміщенні HAB 4.0. у форматі першого Освітнього хакатону. 30 педагогів новаторів зустрілися для обміну новими ідеями, досвідом поширення педагогічних родзинок та ІТ новинок.

Надзвичайно цікаві виступи Бориса Ярмахова Освітня аналітика на основі G Suit for Education  та Ксенії Шумельчик Освітні ініціативи Google у ІТ сфері не залишили нікого байдужими.


Захоплені технологічними змінами та плекаючи сміливі ідеї щодо прогресивних змін педагогічного середовища у форматі "Світового кафе" ми у 3-х групах по 6-7 осіб обговорювали питання:
Єднання (Ірина Сокол) Спільна основа для майбутньої співпраці НОВАТОРІВ GEG UKRAINE
Цифровий (Олена Кузьмінська) Шляхи подолання цифрового розриву.
Мотиваційний (Антоніна  Букач) Шляхи впливу на внутрішню мотивацію вчителів до пізнання нового.

Жалкую тільки з того, що ці два чарівних дні промайнули дуже швидко. Адже, коли робиш те, що подобається... час спливає миттєво...

Ми роз'їхалися по своїх регіонах, залишивши автографи у якості "агентів змін", які і надалі готові працювати у напрямку підвищення кваліфікації педагогів області засобами хмарних технологій та зокрема інструментів Google.

Плекаю надію, що таке поєднання формальної, неформальної та інформальної освіти надасть свої "смачні плоди" в освіті України і зокрема у регіоні, в якому я живу й працюю, на Миколаївщині. 

Велика подяка всім хто нас зібрав та ненав'язливо керував процесом обміну досвідом, продукування професійних ідей, об'єднанням однодумців навкруги такої цікавої та необхідної справи, яку підтримує МОН освіти й науки України, адже  "...саме цифрові технології є інструментом, який зможе зробити успішними наших дітей".

Немає коментарів: