Єдина Країна! Единая Страна!

неділю, 23 серпня 2015 р.

День Державного Прапора України

“Наш стяг – пшениця у степах
під голубим склепінням неба”

Державний прапор як символ країни є втіленням національної єдності, честі та гідності, традицій державотворення, історії та сьогодення. 

День Державного Прапора України - державне свято України, яке відзначається щорічно 23 серпня. Свято встановлено в Україні «…На вшанування багатовікової історії українського державотворення, державної символіки незалежної України та з метою виховання поваги громадян до державних символів України…» згідно з Указом Президента України, Л. Кучми, «Про День Державного Прапора України» від 23 серпня 2004 року № 987/2004.


Державний Прапор – один з трьох офіційних державних символів, що символізують суверенітет держави. Значення синього та жовтого кольорів на прапорі традиційно трактують як поєднання чистого, мирного безхмарного неба, що простягнулося над жовтим кольором хлібного лану – символу мирної праці і достатку.

В усі віки і в усіх народів державний прапор був однією з найвищих і шанованіших святинь. Прапор символізував єдність земель і племен; прапор сконсолідував міста і краї в державу, а духовно й історично близькі етноси – в націю. Прапор символізує стабільність держави й урочистість тих чи інших всенародних подій, свят, ритуалів.


Синьо-жовтий прапор майорить на всіх державних установах України. Він здіймається над усіма посольствами нашої держави в багатьох країнах світу, під ним ходять у морях-океанах українські пароплави... Стрімко злітає це полотнище і на різних спортивних змаганнях, коли на п’єдестал пошани піднімаються українські спотрсмени. Гордо розвівається синьо-жовте знамено, промовляючи всьому світу: "Є у світі - Україна"!

Сьогодні під прапором воїни вирушають в похід, з прапором виступають на захист своєї Батьківщини. Під цим знаменом ми йшли до проголошення самостійної України, з ним дійдемо до перемоги. Бо це прапор миролюбства.

Державний прапор України –
Це стяг із двох подовжніх смуг.
Він символ вільної людини,
У ньому український дух!

У синім – небо Батьківщини,
Його безкрайність і блакить,
І вище нього, Україно, 
Хай пісня нації летить!

У жовтім кольорі – колосся,
Багатство нашої землі.
Щоб у достатку всім жилося,
І в люднім місті, і в селі.

Нехай він нас завжди єднає,
Його із гордістю несуть.
А світ, побачивши, впізнає: 
Під стягом Українці йдуть!

Це прапор – вільної країни,
Це прапор – міста і села,
Це стяг моєї Батьківщини,
І в ньому вічності добра.
Він майорить, як синє небо,
Безхмарний – символе добра,
А жовтий – золоте колосся,
Відбиток віри та тепла.
І він, величиться над нами,
Показуючи вірний шлях,
Блакитним й жовтим кольорами,
На небі й на своїх полях.

Немає коментарів: