Єдина Країна! Единая Страна!

середу, 28 січня 2015 р.

Формування свободи поведінки у дітей раннього віку засобами сенсорної гри

 Руденко Олена Дмитрівна
м. Миколаїв, ДНЗ № 17

Формування свободи поведінки через сенсорну гру

Свобода поведінки через сенсорну гру – свобода яка дисциплінує для діяльності і для праці.
Для цього потрібно у кожної дитині формувати здатність до активної індивідуальної дисципліни, допомогти усвідомити принцип колективного порядку, який базується на самодисципліні, з розумінням та врахуванням індивідуальних потреб і самостійної діяльності інших дітей. Свободна сенсорна гра – як вид діяльності, яка збирає інформацію, отриману за допомогою 5 огранів чуття, фіксує увагу на тому, що потрібно побачити, посмакувати, виміряти . Вона зорієнтована на даний час. Діти раннього віку в сенсорній грі засвоюють інформацію «маленькими порціями», послідовно шаг за шагом. Час засвоєння не дуже помітний. Увага дитини раннього віку вузько спрямована на вивчений фрагмент гри. 

Діти граючись в сенсорні ігри мають:
  • свободу вибору матеріалу;
  • легше орієнтуються в просторі;
  • характер гри дитини – локальний; 
  • характер мислення – конкретний, практичний; 
  • методи – застосовані у житті; 
  • процес засвоєння інформації – послідовний; 
  • процес мислення відбувається крок за кроком, в незнайомій ситуації спирається на відоме; 
  • в рутинній ситуації знаходить цікаве для себе; 
  • життєва позиція – тут і зараз; 
  • ефективність в тому, що перевірено, що надійно; 
  • динаміка – посидючість; 
  • мова – точність; 
  • координація рухів – точність, проте не дуже діти рухаються. 

Свобода поведінки  дома через сенсорну гру . 
Наприклад : «Сенсорна коробка» .

З далекої Італії до нас прийшла нова і дуже проста іграшка – сенсорна коробка. Це те, про що мріють всі діти, але чомусь батьки не завжди здогадуються про це. А адже подарувати дитині тазик щастя дуже просто! Так що, сенсорна коробка – це тазик? Може бути і тазик, миска, каструля, пластиковий контейнер або дерев'яний ящик. У цю ємність насипається (наливається, кришиться ...) наповнювач, кладуться різні предмети і інструменти. Це мініатюрна пісочниця, яка не обмежена тільки піском і пасочками.
У домашній пісочниці може знаходиться будь-який наповнювач: пшениця, гречка, вівсяні пластівці, пшоно, манка, рис (звичайний і пофарбований харчовими барвниками), горох, квасоля, чечевиця, сіль (велика і дрібна), макарони (черепашки, спіральки, трубочки, квіточки, бантики, алфавіт, зірочки та інші), насіння, борошно або кукурудзяний крохмаль, кукурудзяні пластівці, горіхи, тісто (солоне і звичайне), сніг, лід, шишки, жолуді, нитки (довгі і порізані на дрібні шматочки), паперові серветки (порвані на шматочки, цілі або зім'яті в маленькі кульки), пісок (сухий і мокрий), клапті тканини, варені спагетті, трава, листя та інші природні матеріали, галька і всякі дрібні камінчики, грунт, аквагрунт, шматочки поролону, ватяні кульки, нарізана папір, солома, мильний розчин, вода, піна для гоління, гудзики, дерев'яна стружка. Крім наповнювача, в сенсорну коробку кладуть інші предмети, з якими можна грати. Прекрасно підходять дрібні фігурки тварин і людей, кубики, кільця, кульки, клапті, маленькі коробочки, камінчики, іграшкові фрукти, штучні і справжні рослини, дерев'яні букви і цифри, лопатки, ложки, граблі, мисочки, чашки, щипці, груша для води, сито, воронка. Важливо, щоб предметів було небагато. Краще кілька разів поміняти вміст сенсорної коробки, ніж видати всі предмети разом. Адже дитині потрібно місце, щоб вільно пересипати наповнювач, протоптувати фігурками доріжки, загалом, місце для вільної гри.
Саме вільна гра так приваблює дітей до сенсорної коробці. Можна досліджувати властивості наповнювача, спостерігати за пересипанням (переливанням), знаходити предмети і закопувати їх знову або просто грати в ферму або космос. Від батьків тільки потрібно вчасно міняти наповнювач, тому що одноманітність набридає. Можна придумувати сенсорні коробки до свят, підлаштовувати під теми, які вивчаємо; використовувати нові іграшки і знайти застосування старим; можемо просто прибирати в коробку залишки макаронів і круп, звільняючи кухонну шафу. 
Цю гру, подейкують, придумала Марія Монтессорі. Хоча мені здається, що уважні батьки так чи інакше використовували її завжди. Виявляється, вона розвиває тактильні відчуття, фантазію, увагу, посидючість, дрібну моторику, координацію рухів. Більшість сучасних методик раннього розвитку чимало уваги приділяють дрібним предметам, обмацуванню, перебирання сипучих речовин та іншим тактильним іграм. І не дарма: властивість психіки маленької дитини таке, що він більшу частину інформації отримує емпірично, тобто за допомогою власних відчуттів. І ще: частина мозку, яка відповідає за мову, тісно пов'язана з долонями і пальцями. Це означає, що граючи з крупами і невеликими предметами, малюк не тільки пізнає світ, а й розвиває мову.
Старше 2 років
Коли дитина починає що-небудь уявляти і придумувати, грати з ляльками, вже знає різних тварин, персонажів мультфільмів та інших персонажів, його можна захопити рольовими іграми, дії яких будуть відбуватися в сенсорній коробці. До того ж дитина вже багато чого вміє робити своїми руками, тому він із задоволенням буде брати участь у створенні тематичного наповнення сенсорної коробки. Він може вибрати зі своїх іграшок підходящі до даної гри, зібрати на вулиці осіннє листя або гальку на море, придумати, як спорудити паркан. 

Немає коментарів: