Єдина Країна! Единая Страна!

неділю, 16 листопада 2014 р.

Інформатика. Початкова школа. Вісті з міст.

Із метою впровадження Державного стандарту початкової загальної  освіти та програми з навчального предмета «Інформатика» у 2–4 класах, відповідно до плану роботи Миколаївського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти впродовж 2012–13 навчального року тривав навчальний семінар із підготовки вчителів початкових класів до викладання предмета «Сходинки до інформатики», унаслідок чого 24 педагоги отримали сертифікати тренерів та мали впродовж                    2013–14 навчального року проводити подібні навчальні семінари в районі (місті) за каскадною моделлю.

Вдячна всім тренерам які надіслали вчасно інформацію про стан справ у районах (містах) Миколаївської області: МІСТА: Миколаїв, Первомайськ, Южноукраїнськ, РАЙОНИ: Баштанський, Братський, Веселинівський, Вознесенський, Доманівський, Казанківський, Кривоозерський, Миколаївський, Новобузький, Первомайський, Снігурівський.
Надійшла інформація від: Березанського, Березнегуватського, Єланецького, Врадіївського районів, м. Очаків. Дякую!


На сторінках спільноти вчителів Миколаївської області, які викладають навчальний предмет "Інформатика" у початковій школі у рубриці Вісті з міст з'явилися змістовні та цікаві звіти та фоторепортажі. Так як ця спільнота закрита, розміщаю на навчальному блозі звіт тренера Миколаївського району Анни Кунпан, як зразковий.

Вимога постійного підвищення кваліфікації вчителів обумовлює необхідність широкого залучення засобів електронного та дистанційного навчання у цей процес.
Таку можливість педагогічним працівникам Миколаївської області надав навчальний семінар з підготовки вчителів до викладання предмета «Сходинки до інформатики». Представник Миколаївського району , методист райметодкабінету Кунпан А.Ю. отримала сертифікат тренера та впродовж 2013-2014 проводила роботу з педпрацівниками району за каскадною моделлю.
Було організовано роботу навчального блогу «Сходинки до інформатики у початковій школі Миколаївський район» http://annushkakunpan.blogspot.com , а згодом розпочав роботу сайт вчителів інформатики Миколаївського району, який надає більше можливостей для спілкування та має ширший контент. Наповнення: нормативна база, корисний софт, матеріали з досвіду роботи, кадровий склад вчителів, цікаві теми для обговорення на форумі та відеофрагменти уроків інформатики району. Адреса: http://infomukra.ru . Сайт створив Ткачов Михайло Тимофійович, завідувач центру інформаційних технологій «Діалог».
Але нічого не може замінити живого спілкування, жвавої дискусії та обміну досвідом роботи. Саме тому було організовано ряд семінарів – практикумів для вчителів, що впроваджують предмет «Сходинки до інформатики» («Інформатика»).
За планом проведення  серпневої конференції  освітян  Миколаївського району  27.08.2013 року  відбулося засідання  районного методичного об’єднання вчителів початкових класів, що викладатимуть  інформатику в 2 класі у 2013-2014 навчальному році. Зустріч пройшла у форматі круглого столу, ніхто з присутніх не залишився осторонь – всі брали активну участь  у обговоренні питань, ділились думками та досвідом. Під час теоретичного модуля вчителі були ознайомлені з нормативними документами, що регламентують  діяльність вчителя інформатики та вчителя  початкових класів, що викладатиме інформатику в 2 класі. (фото 1).
Відповідно до плану роботи районного методичного кабінету 25 вересня 2013 року на базі Комсомольської ЗОШ І – ІІІ ступенів відбулося засідання МО вчителів інформатики та вчителів початкових класів, що викладають інформатику в 2 класі. Учитель інформатики Ілляшенко О.А. провів урок на тему «Комп’ютери бувають різні», який отримав високу оцінку колег. Особливим було і обговорення відкритого уроку – за круглим столом вчителі аналізували аспекти викладання у початковій школі та специфіку викладання інформатики як предмету. В продовження Ткачов М.Т. розкрив особливості викладання інформатики у 2 класі за підручником «Сходинки до інформатики», авторів: Г.В. Ломаковської, Г.О. Проценко, Й.Я. Ривкінда, Ф.М. Ривкінда, супроводжуючи виступ презентацією про існуюче навчально – методичне забезпечення з предмету.
На завершення Ілляшенко О.А. провів майстер-клас «Використання локальної мережі в умовах вільного програмного забезпечення (Linux)», продемонстрував переваги вільного програмного забезпечення та його можливості. Всі учасники семінару отримали відповіді на питання, що виникли у процесі впровадження нового предмету та задоволення від проведеного заходу. (фото 2,3,4).
Завідувач центру ІКТ Ткачов М.Т. проаналізував навчально – методичне та  програмне  забезпечення викладання інформатики у 2 класі . Виступ тренера, методиста РМК з початкового  навчання Кунпан А.Ю. був присвячений організації навчально -  виховного процесу учнів початкової школи у контексті вивчення інформатики  та вимогам до структури  уроку інформатики  у початковій школі. Належну увагу було приділено питанню «Готовність вчителя початкових класів до викладання предмету «Сходинки до інформатики». Учитель Степівської ЗОШ І – ІІІ ст. Погорєлова Н.М. поділилась з колегами знаннями, отриманими  під час курсової перепідготовки.  
Суттєву допомогу вчителям щодо календарно – тематичного планування курсу надав вчитель інформатики Комсомольської ЗОШ І – ІІІ ст. Ілляшенко О.А. Під час лабораторно – практичного  модуля основну увагу було приділено практичним  аспектам  викладання інформатики. «Родзинкою» засідання була презентація сайту вчителів інформатики Миколаївського району http://infomukra.ru та  ознайомлення з наповненням   сайту. Зустріч пройшла у атмосфері живого спілкування, що дало можливість окреслити основні орієнтири викладання курсу «Сходинки до інформатики» у 2013-2014 навчальному році.
В рамках конкурсу «Учитель року 2014» 12-14 листопада пройшов  цикл відкритих уроків вчителів початкових класів.  Серед предметів, визначених для конкурсних випробувань, був і урок з предмету «Сходинки до інформатики» у 2 класі, який провела конкурсантка з Веснянської школи Талагей Тетяна Юріївна.   З першої ж хвилини  учні поринули в дивовижну атмосферу уроку – подорожі. Вони  вирушили на ракеті під назвою «Комп’ютер» у повну несподіванок і пригод  мандрівку планетами Сонячної  системи, де на них чекали цікаві завдання. Актуалізація  опорних знань пройшла у формі гри в кубики, повторення правил техніки безпеки — у парах. Всі етапи уроку супроводжувала  вдала презентація  та дієва наочність, здійснювались міжпредметні зв’язки з природознавством. Урок відрізнявся цілісною концепцією  та логічними переходами між етапами. Учні працювали за комп’ютерами, об’єднавшись у групи. Перша група виконувала практичне завдання, а інша – працювала у зошитах – «бортжурналах». Не залишилось осторонь і питання збереження здоров’я учнів. Навчально – виховний процес було побудовано таким чином, що кожен учень відчув  цінність власних знань, кожна дитина мала змогу реалізувати себе, показати свої знання та вміння працювати за комп’ютером. Цей відкритий урок зайвий раз доводить, що урок інформатики у початковій школі не тільки може, але і має бути нестандартним, творчим, захоплюючим.(Фото 5,6) 
5 березня 2014 року гостинно зустріла вчителів інформатики району Зеленоярська ЗОШ І-ІІІ ступенів на базі якої проходив семінар-практикум, присвячений адаптації учнів в контексті нових державних стандартів освіти». Цікаво і повчально було гостям на виховному заході «Суд над Інтернетом», де були висвітленні як позитивні так і негативні властивості всесвітньої мережі. Вчитель Кокотова Т.Ю. представила присутнім презентацію досвіду роботи з проблемного питання «Удосконалення форм і методів проведення уроку інформатики та створення середовища для самореалізації і  всебічного розвитку особистості». (Фото 7)
Упровадження нових державних стандартів початкової та середньої загальної освіти вимагає від педагогів підвищення фахового рівня та постійного самовдосконалення. Особливо це стосується учителів інформатики, що повинні встигати за постійно прогресуючим програмним забезпеченням. 15 жовтня 2014 року було проведено районний семінар-практикум учителів інформатики на базі Нечаянської ЗОШ І-ІІІ ступенів. Традиційно практична частина семінару розпочалася з відвідування відкритих уроків інформатики та їх обговорення. Присутні високо оцінили урок у 3 класі з теми: «Диски та файли» (учитель початкових класів Супроткіна Тетяна Вікторівна). Вчителі інформатики «взяли на озброєння» методи роботи у початковій школі та відзначили емоційний фон та робочу атмосферу, що панувала в класі. Теоретичний блок семінару розпочав Ткачов М.Т., завідувач Центру інформаційних технологій. Він ознайомив учителів з використанням методів стимулювання та активізації на уроках інформатики.
Ілляшенко О.А., керівник районного методичного об’єднання, вчитель інформатики Комсомольської ЗОШ І-ІІІ ст., докладно розкрив форми й методи роботи з обдарованими учнями, поділився досвідом підготовки школярів до участі у Всеукраїнських олімпіадах, турнірах, конкурсах з інформатики. Наостанок, Еберлі Ю.С. розповів про практику впровадження ОС LINUX в навчально-виховний процес, що викликало жваву дискусію про переваги та незначні недоліки відкритого програмного забезпечення. Отже, зустріч вчителів інформатики у Нечаянській школі була плідною та повною позитивних вражень. (Фото 8,9,10,11,12).
Крім семінарів – практикумів тренером проводились теоретичні семінари та заходи з залученням методиста психологічної служби Бондар В.С., орієнтовані на ознайомлення вчителів – предметників з особливостями розвитку дітей молодшого шкільного віку. Досвідом роботи з організації дистанційного навчання ділились з методистами області (курсантами МОІППО) (Фото 13,14).
До речі заняття у Дистанційній школі вчителів Миколаївської області дало змогу огранізувати власну дистанційну школу для обдарованих учнів (англійська мова http://ourschoolofenglish.blogspot.com ) у районі.
Отже, у Миколаївському районі ведеться цілеспрямована робота з підготовки педпрацівників до викладання предмету «Інформатика» та діє методичний супровід ( у 2014-2015 н.р. маємо 10 вчителів початкових класів, що викладають інформатику та зацікавлених і готових до роботи з молодшими школярами вчителів - предметників). Проте, ще дуже багато проблем залишаються невирішеними, тому робота навчального блогу, сайту, методичного об’єднання учителів Миколаївського району, що викладають інформатику буде продовжуватися, а досвід кращих – поширюватися.

Не отримала  інформацію від 5 тренрів. Чекаю вашіх повідомлень у спільноті та цікавих фоторепортажів до кінця листопада.








Немає коментарів: