Єдина Країна! Единая Страна!

середу, 8 жовтня 2014 р.

Василь Сухомлинський у діалозі з сучасністю: педагогічна та батьківська мудрість виховання

На гостинній миколаївській землі сталася видатна подія. У рамках проведення ХХІ Всеукраїнських педагогічних читань «Василь Сухомлинський у діалозі з сучасністю: вчимося толерантності» відбулися заходи, які об’єднали зусилля педагогічної та батьківської громадськості у справі виховання підростаючого покоління: засідання круглого столу «Педагогічна та батьківська мудрість виховання» та батьківська трибуна «Школа і сім’я – виховуємо разом».

25 вересня 2014 року в Миколаївському національному університеті імені В. О. Сухомлинського пройшло засідання круглого столу «Педагогічна та батьківська мудрість виховання». У його роботі взяли участь провідні вчені Національної академії педагогічних наук України, наукові працівники Миколаївського національного університету імені В. О. Сухомлинського та Миколаївського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, педагогічні працівники навчальних закладів Миколаївської області.

Високий професійний рівень та тепла невимушена атмосфера зібрання збагатили майстерність вчителів та вихователів навчальних закладів Миколаївщини з питань взаємодії з родинами учнів та вихованців та актуалізували інтерес громади до праць та ідей видатного педагога Василя Олександровича Сухомлинського.

Розпочав зібрання ректор університету Валерій Дмитрович Будак, доктор технічних наук, професор, член-кореспондент НАПН України, заслужений діяч науки і техніки України. Він представив вельмиповажних гостей Миколаївщини, серед яких були присутні: Іван Дмитрович Бех, доктор психологічних наук, професор, академік НАПН України, директор Інституту проблем виховання Національної академії педагогічних наук України; Алла Михайлівна Богуш, доктор педагогічних наук, професор, завідувач кафедри теорії і методики дошкільної освіти Південноукраїнського національного педагогічного університету імені К.Д. Ушинського, дійсний член НАПН України, заслужений діяч науки і техніки України; Микола Самійлович Вашуленко, доктор педагогічних наук, професор, академік НАПН України; Олександра Яківна Савченко, доктор педагогічних наук, професор, академік НАПН України, голова Української Асоціації Василя Сухомлинського та Ольга Василівна Сухомлинська, доктор педагогічних наук, професор, академік-секретар відділення загальної педагогіки та філософії освіти НАПН України. 

У своїх доповідях провідні вчені науково обґрунтували підходи до виховання патріотизму підростаючого покоління українців в умовах сьогодення.
Директор МОІППО Анна Михайлівна Старєва, кандидат педагогічних наук, доцент, презентувала інтелектуальні здобутки викладачів та методистів інституту: регіональний дискурс «Якість як категорія на освітньому ринку послуг Миколаївщини», навчально-методичний комплект «Усвідомлене та відповідальне батьківство» та методичні рекомендації «Роль педагога в посиленні патріотичного виховання в навчальних закладах Миколаївської області».

У ході засідання завідувач кафедри психології, педагогіки та менеджменту освіти МОІППО Катерина Федорівна Нор, кандидат педагогічних наук, доцент, розповіла про багаторічну роботу педагогів Миколаївщини за проектом «Школа В. О. Сухомлинського – школа ХХІ століття». У своєму виступі вона висвітлила системну спільну роботу викладачів кафедри та педагогів-практиків з упровадження ідей В. О. Сухомлинського у діяльність шкіл та дошкільних закладів області, наголосила на результативності запровадженого проекту. 
Представники опорних закладів освіти: Алдошина Л. В., вихователь-методист Миколаївського ДНЗ № 82 «Лебідь» Миколаївської міської ради; Богун П. М., директор Миколаївської спеціалізованої ЗОШ І–ІІІ ступенів № 22 із поглибленим вивченням англійської мови Миколаївської міської ради; Мельник А. В., заступник директора з навчально-виховної роботи Комсомольської ЗОШ І–ІІІ ступенів Миколаївської районної ради, Боднарчук Н. В., Шаповалова О. М., учителі Миколаївської ЗОШ І–ІІІ ступенів № 15 Миколаївської міської ради презентували свій досвід роботи.

За результатами реалізації проекту його учасники були нагороджені почесними грамотами Української Асоціації імені Василя Сухомлинського та отримали у подарунок нове видання відомої книги «Серце віддаю дітям» за редакцією доньки відомого педагога.
Учасників круглого столу було запрошено продовжити роботу наступного дня на базі Троїцької ЗОШ І–ІІІ ступенів та взяти участь у  шкільних заходах, які відбулися за сприяння Новоодеської районної державної адміністрації.

Педагоги, батьки та учні школи зустріли гостей флеш-мобом «Ми за мир!», під час якого подарували їм голубів миру, створених власними руками. Учені з Академії педагогічних наук привітали присутніх та щиро подякували за теплу зустріч.
Учасники заходів відвідали шкільний музей, де познайомилися з історією та традиціями школи. А учні початкової школи презентували традиційну осінню виставку виробів із природного матеріалу «Творимо з батьками разом».

Сподобався і гостям, і присутнім тренінг «Школа і сім’я – виховуємо разом», який провела викладач кафедри психології, педагогіки та менеджменту освіти МОІППО Хортів Г. В. У ході групової роботи батьки, учителі та учні виробили практичні поради «Що робити, щоб навчання було успішним».

Кульмінацією зустрічі стала презентація досвіду роботи школи з батьками, під час якої класні керівники представляли сімейні традиції своїх учнів та їх родин. Захід перетворився в справжнє родинно-шкільне свято. 

Позитивне враження від спілкування з педагогами-практиками, батьками та дітьми висловила Ольга Василівна Сухомлинська. Вона наголосила на тому, що в Троїцькій школі ідеї Василя Олександровича реалізуються на практиці не тільки у навчальному процесі, а й охоплюють усі сфери життя дитини. 

Слова подяки за активність батьків у вихованні дітей та відданість учителів педагогічній справі висловила Деркач Валентина Федорівна, директор навчально-виховного комплексу «Павлиська загальноосвітня школа І–ІІІ ступенів – ліцей імені В. О. Сухомлинського», учитель-методист, Відмінник освіти України. Вона зазначила, що надзвичайно важливим  є налагодження співпраці між батьками та школою, тому педагоги Павлиської школи, де працював директором та створив всесвітньо відомі праці Василь Сухомлинський, цінують досвід миколаївських педагогів із Троїцької школи. 

Надовго залишиться у серцях та пам’яті всіх причетних до подій цих двох днів емоційне піднесення від зустрічі, чітка організація, змістове наповнення та вагома практична значущість заходів.


Немає коментарів: