Єдина Країна! Единая Страна!

вівторок, 21 січня 2014 р.

Усвідомлене та відповідальне батьківство

МИСТЕЦТВО БУТИ БАТЬКАМИ. 
ІНТЕРНЕТ-РЕСУРСИ  – НА СЛУЖБІ БАТЬКІВ.

Л. М. Олійник 

Глава з навчально-методичного посібника
МОІППО "Усвідомлене та відповідальне батьківство" (для учнів 9-10 класів ЗОШ)


1. Історична довідка.
Протягом віків в українському суспільстві складався узвичаєний порядок соціалізації особи – прилучення її до життєвих норм і цінностей колективу. Громадська зрілість людини пов’язувалась із здатністю створити власну сім’ю й вести самостійне господарство. Шлюбу передував період парубкування і дівування, який наступав для хлопців у 17–18 років і для дівчат – у 15–16. У народі вважали, що в цьому віці хлопець здатний вже бути повноцінним косарем, а дівчина – доброю пряхою.
Досягнувши повноліття, молодь об’єднувалась у самостійні парубочі і дівочі громади. Вони мали свої специфічні звичаї і традиції та сприяли тому, що молоді хлопці та дівчата набиралися життєвого досвіду в тому разі й зі вступу у шлюб, зачаттю, народженню та вихованню дітей. 
Сьогодні основу сім’ї становить шлюбний союз між чоловіком і жінкою, у тих чи інших формах санкціонований суспільством. Ця основа не зводиться, однак, лише до стосунків між ними, навіть юридичне оформлених, а являє собою відносини між чоловіком і жінкою, батьками і дітьми. Власне, діти і є тим основним елементом, котрий, замикаючи у трикутник (чоловік – жінка – дитина) родинну систему, надає їй глибинного сенсу й природного призначення. Саме це і робить сім’ю найважливішим соціальним інститутом. 
Діти – майбутнє країни. Уявіть, саме ваші діти будуть впливати на історію та визначати, як буде виглядати світ у майбутньому. Ваші майбутні діти – це, саме ті, хто зуміє внести різноманітність у ваше життя. Те, що ви станете батьками, означає не тільки те, що ви повинні відповідати за своїх дітей. Це також означає, що ви повинні нести відповідальність за майбутнє всієї країни. Це дуже велика відповідальність, проте більшість молодих людей цього не усвідомлює. 
Дуже важливими пріоритетами для сучасної молоді є отримання освіти, професійні та кар’єрні досягнення, соціальна незалежність, самостійно досягнуте соціальне становище. Проте, у першу чергу, юнакам та дівчатам слід приділити належну увагу своїй ролі, як майбутнім батькам. Вступаючи до шлюбу та народжуючи дитину слід бути готовими до виконання своєї нової соціальної ролі, бути спроможними створити належні умови для повноцінного розвитку своєї дитини.
Для гармонійного формування особистості дитини необхідні батько і мати. Чоловіче і жіноче мислення, сприйняття та реагування – не вигадка. Чоловіче і жіноче єдине і протилежне. Воно непохитно розділене в процесі еволюції глибинними психофізичними особливостями. І призначення хлопчика – стати чоловіком, батьком. Призначення дівчинки – стати жінкою, матір’ю.
Для того щоб сім’я могла нормально функціонувати у цьому світі, обидва майбутніх батьки повинні мати роботу та стежити за власним фізичним, психічним та духовним здоров’ям. Це є однією з найбільш нагальних і важливих запорук самостійності та успішності молодої сім’ї.

2. Основні поняття.
Батьківство – це кровне споріднення батьків з їх дитиною, яке визначається на основі документів про шлюб і свідоцтва про народження дитини та на добровільному визнанні себе батьками дитини, яка народилася поза шлюбом.
Батьківство – соціально-психологічний феномен, що являє собою сукупність знань, уявлень та переконань стосовно себе у батьківській ролі, які реалізуються у всіх проявах поведінкової складової батьківства. Також батьківство, як надіндивідуальне ціле включає такі складові: подружня пара, яка вирішила дати початок новому життю та сама дитина. Батьківство може бути як біологічним, так і прийомним.
Батьківська компетентність – комплексна динамічна характеристика подружньої пари, що виявляється в актуальній здібності до якісного виконання батьківських функцій стосовно народження, догляду, виховання та розвитку дітей.
Блоги − он-лайнові щоденники.
Веб-сайти − набір поєднаних між собою веб-сторінок, які створені організаціями, освітніми закладами, підприємствами чи окремими людьми.
Нетикет – етикет спілкування в інтернеті.
Сім’я – це об’єднання, що ґрунтується на шлюбі або кровній спорідненості людей, зв’язаних духовно, спільністю побуту та взаємною моральною відповідальністю.

3. Корисні навички
- уміння досягати взаєморозуміння з протилежною статтю на основі поваги інтересів і відсутності егоїзму;
- уміння пояснити цінність батьківства для людини;
- вміння наводити приклади вирішення проблем батьків та дітей;
- розвиток навичок роботи в Інтернет-середовищі.

4. Це цікаво.
Соціальна роль батьків у вихованні дітей важка тим, що на перший погляд видається очевидною. Саме ця очевидність створює чимало психологічних пасток під час їхнього засвоєння. Ось деякі з них: 
- «пастка простої мети» – відмова від наявності життєво важливої мети в ролі батьків («годую, одягаю, що ще потрібно?»); 
- «пастка нормальності», або «все, як у людей» – потенційна відмова від розуміння і прийняття унікальності свого життя і життя членів своєї сім’ї; 
- «пастка правоти сили» – відмова від усіх можливих способів вирішення конфліктів, крім силових чи пов’язаних з демонстрацією сили; 
- «пастка віку» («я ще молодий», «дитина ще нічого не розуміє, хай матір з нею вовтузиться») – орієнтація на вік як критерій розвиненості людини; 
- «пастка подарунка» («я йому все купую, що захоче») – підміна життєвої важливості в стосунках речами, ігнорування цінності людського спілкування; 
- «пастка споживацтва», або «в сім’ї можна розслабитися» – почуття інших членів сім’ї не враховуються; 
- «пастка переваги статі» – відмова від вирішення життєвих завдань невідомим чином (жіночим); 
- «пастка соціальної цінності статі» («хлопчик собі завжди дорогу проб’є», «чоловіка скрізь на роботу візьмуть») – відмова від життєво важливих переживань як непотрібних; 
- «пастка ревнощів до дітей» – необхідність рахуватися з тим, що увага дружини належить маленьким дітям; 
- «пастка очікуваної обов’язкової любові», наприклад, «я тобі батько, тому ти мусиш мене любити і поважати».
Дослідження німецького педагога Вассіліоса Фтенакіса довели: 
- батьки зазвичай чудово розуміють «мову» новонароджених, самі вміють розмовляти з ними; 
- батьки вміють прекрасно доглядати за дитиною: міняти пелюшки, користуватися присипкою, давати пляшечку з дитячою сумішшю. Експерименти показали: малюки, що залишились вдома з батьком, випивали молока зовсім не менше, ніж у тих випадках, коли пляшечку давала матір; 
- між малюком і його батьком дуже швидко виникає контакт. Новонароджений рано починає відрізняти батька від інших чоловіків. Коли батько виходив з кімнати, сто п’ятдесят обстежених малюків плакали так само гірко, як при зникненні матері; 
- батько здатний прекрасно розрізняти відтінки плачу малюка, здогадуючись, на що він жаліється, чого хоче. 
Пізніше батько допомагає розвитку дитини через ігри. Ігри матері і батька мають різні функції. Ігри з батьком, на відміну від ігор з мамою, яка доглядає за дитиною і дає їй відчуття безпеку і тепло, допомагають розвитку моторики дитини, освоєнню навколишнього простору, власного тіла, що є важливою умовою інтелектуального розвитку дитини.
Риси «ідеального» батька (чи для початку окремі якості) може мати практично кожний чоловік. Для цього майбутнім батькам треба завжди пам’ятати наступне: 
- батько любить свою дитину через те, що вона його. 
- батько ніколи забуває, що для його дитини він взірець. 
- батько поважає думку дитини і не критикує її за помилки. 
- батько завжди знаходить час, щоб поговорити з дитиною, погратись з нею. 
- батько цікавиться проблемами своєї дитини, намагається розвивати її вміння й таланти. 
- батько не чинить тиску на дитину, а сприяє її самостійності. 
Ціннісні орієнтації об’єднують людей в сім’ю й створюють перспективи для її розвитку. Вони визначають мету народження та шляхи виховання дитини в сім’ї, а батьки впливають на формування ієрархії цінностей у дітей не тільки як емоційно близькі люди, але й як представники світу дорослих, з якими діти ідентифікують себе. 
Схожість сімейних цінностей відображає єдність поглядів, ставлення членів родини до загальнолюдських норм, правил, принципів формування, розвитку та функціонування сім’ї, як малої соціальної групи. 
Батьківські установки та сподівання – це погляд на свою роль батьками (батька або матері), який включає в тому числі, і установку на продовження роду, засновану на певних знаннях та уміннях. 
Батьківські установки визначають певну спрямованість у взаєминах з дітьми, забезпечують усталений характер виховної діяльності дорослих. Такі установки є суб’єктивними орієнтаціями батьків на ті чи інші виховні цінності, на саму дитину як таку, готовність до взаємодії з нею. Уміння співвіднести ідеальні та реальні образи дитини і батьків. 
Батьківське ставлення – поєднує емоційні переживання та почуття, пов’язані з дитиною, поведінкові стереотипи, що появляються у спілкуванні та поводженні з нею, особливості її сприймання та розуміння. Батьківське ставлення має прямий вплив на формування дитячої особистості, і цей вплив може носити як позитивний, так і негативно-протилежний характер. У психолого-педагогічній літературі зустрічаються описи ставлення батьків до дітей, що визначають конкретні способи взаємодії з дітьми: прийняття – неприйняття дитини, взаємодія – уникнення контактів, визнання свободи дій – надмірна вимогливість, повага до прав кожного в сім'ї – надмірне обмеження свободи. 
У ставленні батьків до дітей акумулюється вся система внутришньосімейних відносин, у них знаходять свій прояв особливості подружніх взаємин, стосунки дорослих зі своїми батьками, зовнішні соціальні зв’язки. Особливу увагу слід приділяти навичкам і формам спілкування батьків, аналізу взаємодії в сім'ї, розвитку пошани до особистості дитини. Батьківське ставлення повинно ґрунтуватися на усвідомленні сприйняття з погляду дитини того або іншого типу батьківського ставлення. 
Батьківські почуття – це особлива група почуттів, яка займає важливе місце в житті людини серед інших емоційних зв'язків, вони забарвлюють батьківське ставлення. Їхня специфіка полягає в тому, що турбота батьків про дітей необхідна для підтримання життя дитини. А потреба у батьківській любові є життєво необхідною для маленької дитини. Любов кожного з батьків – джерело та гарантія емоційного благополуччя людини, підтримки її психічного, фізичного та духовного здоров’я.
Компоненти батьківської любові: 
прив’язаність (на рівні біологічних інстинктів); 
турбота про дитину (про її здоров'я, фізичне і духовне благополуччя);
чуйність, доброзичливість, повага до дитини. 
Батьківська любов має різні рівні – це любов-турбота про тілесне благополуччя дитини та любов-турбота стосовно її внутрішнього „Я”, до її здатності приймати індивідуальні рішення. 
Слід розвивати в собі уміння розуміти відчуття членів сім’ї, перш за все, дитини, і адекватно виражати свої відчуття, а також розвивати навички самоаналізу виконання батьківської ролі. 
Батьківські позиції – пов’язуються з свідомо прийнятими, виробленими батьками поглядами та намірами стосовно дитини. Виокремимо деякі з них. 
симбіоз (черезмірна емоційна близькість), авторитарність, емоційне
відтогнення (А. Варга);
підтримка; пристосування до потреб дитини; формальне відчуття боргу за відсутності істинного інтересу до дитини; непослідовна поведінка. (Н. В. Дружинін);
авторитет любові, доброти, поваги. Авторитет пригнічення, відстані, педантизму, резонерства, підкупу (А. С. Макаренко);
позиції-шаблони, які калічать дитячо-батьківські стосунки: запобігливий „миротворець”, „обвинувач”, обачливий „комп’ютер”, збитий з толку, „відволікаючийся” (О. Г. Сіляєва). 
Позитивною моделлю батьківської позиції є глибока, або врівноважена поведінка батьків, де різноманітні прийоми використовуються не автоматично, а свідомо, з урахуванням наслідків своїх дій. Формування батьківських позицій спирається на усвідомлення та розвиток практичного аспекту форм взаємодії з дитиною з використанням різних батьківських позицій, а також корекції рівня домагань батьків по відношенню до дитини. 
Стиль сімейного виховання являє собою своєрідне поєднання перелічених вище ціннісних орієнтацій подружньої пари, батьківських установок та сподівань, батьківського ставлення, батьківських почуттів, батьківських позицій, батьківської відповідальності. Саме стиль батьківської поведінки впливає на формування особистості дитини, розвиток соціальних навичок. 
Типи батьківського контролю:
Діане Бомрінд виокремила три типи батьківського контролю, які лежать в основі стилів батьківської поведінки: 
авторитарний (холодні стосунки, високий рівень контролю), 
ліберальний (теплі стосунки, низький рівень контролю),
демократичний або авторитетний (теплі стосунки, високий рівень контролю) 
Маккобі і Мартін додали ще й четвертий індиферентний стиль сімейного виховання, який характеризується наявністю холодних стосунків між батьками та дітьми при низькому рівні контролю з боку батьків.
Стиль сімейного виховання має спиратися на розширення поведінкового репертуару батьків, розвиток узгодженості поведінкової складової стилю сімейного виховання, корекції ідеальних і реальних образів дитини і себе в ролі батьків.

5. Мовою статистики.
- Дані П. Геллана підтверджують, що проблема власної непотрібності серед молодого покоління стоїть гостріше, ніж раніше. Безбатченківщина найбільше пов’язана з народженням дітей поза шлюбом і з розлученнями. Ці причини ведуть до фізичної відсутності батька в сім’ї. 
- До 39% дітей молодше 18 років живуть окремо від своїх батьків. Вплив розлучених батьків на своїх дітей невеликий. Дослідження 1991 року показало, що половина дітей після розлучення батьків за останній рік жодного разу не зустрічалися зі своїми батьками, кожен п’ятий не бачився з батьком вже п’ять років. 
- Ф. Фестенберг виявив, що більше половини дітей, чиї батьки розлучилися, ніколи не бували в будинку батька. Буває і так, що батьки живуть з сім’єю, але емоційно і фізично відсутні. 
- В повній сім’ї 25% дітей безпосередньо взаємодіють зі своїми батьками хоча б годину на день. Решта проводять зі своїми батьками менше 30 хвилин на день. Майже 20% старшокласників розмовляють зі своїми батьками не більше 10 хвилин підряд протягом місяця. 
- За даними «Центру цифрових технологій майбутнього», 25% дорослих стурбовані тим, що їхні діти проводять в інтернеті багато часу, 53% вважають кіберзлочинність реальною загрозою, а 63% висловлюють схвильованість через спілкування їхніх дітей у віртуальних співтовариствах, вбачаючи у цьому реальну загрозу власним дітям.
- Понад 28% опитаних дітей готові надіслати свої фотографії незнайомцям у Мережі.
- 17% без вагань повідомляють інформацію про себе і свою родину – адресу, професію, графік роботи батьків, наявність цінних речей у домі, навіть не замислюючись, навіщо незнайомцям така інформація.
- 22% дітей періодично потрапляють на сайти для дорослих.
- 28% дітей, побачивши в інтернеті рекламу алкоголю або тютюну, хоча б один раз спробували їх купити, а 11% − спробували купувати наркотики.
- Близько 14% дітей час від часу відправляють платні SMS за бонуси в онлайн-іграх і лише деякі звертають увагу на вартість послуги.
- У США 90% опитуваних дітей та підлітків віком від 8 до 16 років зізналися, що, виконуючи домашні завдання, часто натрапляли в он-лайновій мережі на порнографічні зображення.

6. Зміст
Батьківство як важлива соціальна роль. Батьківство є базовою життєвою місією, важливим станом та значною соціально-психологічною функцією кожної людини. Характер батьківства відображається на якості нащадків, стає гарантом особистого щастя людини та основою майбутнього суспільства, саме тому батьківство кожної людини має бути усвідомленим.
Батьківство неможливе без батьківської відповідальності, яка в своїй основі має дуальну природу – це відповідальність перед соціумом та відповідальність перед безособистісною природою (своєю совістю). Кожний дорослий член сім’ї має нести відповідальність за інших окремих членів сім’ї (дружину, чоловіка, дітей) і за сім’ю в цілому. Народження дітей вимагає від батьків прийняття батьківської ролі – прийняття на себе відповідальності за долю дитини перед своєю совістю та суспільством. Причому вагома доля відповідальності має спиратися на орієнтацію батьків саме на внутрішню відповідальність перед власною совістю, а не перед суспільством по відношенню до власної дитини. 
Батьки бувають різними. У великій мірі якими батьками стають люди залежить від сім’ї в якій вони зростали. Сподіваюся, що кожен з вас радий бути тією людиною, якою ви є на сьогоднішній день, і певною мірою, вам потрібно подякувати за це вашим батькам. Але, навіть, якщо це не так, коли мова заходить про усвідомлене батьківство, то негативний досвід зростання у власній родині можна та потрібно перетворити на власний позитивний батьківський досвід.
Батьківство та батьківська компетентність це взаємопов’язані явища, які опираються на історію сімейних відносин та становлення психології батьківства. Батьківська компетентність та ефективне виконання батьками обов’язків стосовно догляду, виховання, розвитку, навчання дітей можлива за умови опанування майбутніми батьками спеціальних знань, дотримання традицій народної педагогіки, вироблення батьківського авторитету, високої моральності.
Коли у сім’ї вперше народжується дитина, у молодих батьків виникає безліч думок: як до неї звертатися, що з нею робити і чи готові вони взагалі бути гарними батьками? Звичайно, можна прочитати купу книжок і журналів, передивитися інформацію з Інтернету, проглянути масу телевізійних передач, які підкажуть, як стати ідеальними батьками. Але, в реальності молодим людям доведеться самим щось робити, щоб виконати ролі батьків якнайкраще. 
Перш ніж планувати зачати та народити дитину, майбутнім батькам якнайкраще буде провести довгу і серйозну розмову. Так, принаймні, вони будуть знати, які батьківські ідеали має кожен з них, коли мова зайде про виховання дитини. Не обов’язково мати однакові погляди з приводу виховання майбутніх дітей, але дуже важливо знати, що думає і відчуває кожний з майбутніх батьків. Таким чином у них з’явиться можливість прийти до певної угоди, яка задовольнить обох.
Коли народжується дитина – це приголомшлива щаслива мить, але і також час, наповнений хаосом і сумнівом. Молоді батьки стикаються з численними ситуаціями, коли не знають що робити, як себе вести по відношенню до дитини та один до одного. Важливим тут є те, що потрібно залишатися спокійним і зосередженим. Звичайно, просто про це казати, але дуже складно зробити, і все зводиться до того, що все можна зробити краще, ніж інколи це робиться молодим подружжям.
Інстинктивно, люди здатні виростити своїх дітей і подбати про них. Багато людей інстинктивно роблять все краще для своїх дітей. Суть полягає в тому, що у природі людини закладено захист та виховання дітей, і це те, що більшість людей і робить з власними дітьми.
Чи означає це, що вам не варто турбуватися про те, що і як ви будете робити, піклуючись про вашу майбутню дитину? Ні! Коли ви станете матусею чи татусем, вам завжди, як батькам, слід буде намагатися доглядати та виховувати власну дитину якнайкраще і залишатися відкритими для пізнання нових речей. 
Як стати найкращими батьками для власної дитини. Все ваше життя ви докладаєте зусиль, щоб бути гарною людиною. Так і у батьківстві – для того щоб стати найкращими батьками для власної дитини треба докласти зусиль до особистісного розвитку. Особистісний розвиток – це найкращий подарунок, який ви можете зробити собі й оточуючим вас людям. Це допоможе не тільки вам, але також вашому майбутньому подружжю і дитині, так як вони будуть бачити ваші позитивні результати і будуть наслідувати ваш приклад, щоб теж стати краще. У вас є все, щоб бути чудовими батьками. Все що вам потрібно робити – це розвивати власні корисні навички, щоб стати найкращими батьками для власної дитини. 
Обов’язки батьків є найбільш важливими в житті. Для того щоб стати для дитини гарними батьками, необхідно проявляти рішучість і прикладати чимало зусиль. Необхідно постійно працювати над собою, щоб стати хорошими батьками і виховати щасливих і здорових дітей. Ключовим елементом успіху в будь-якій галузі є наполеглива праця. Чи готові ви зробити все, що потрібно, щоб виховати хороших дітей? 
Якщо ви хочете бути хорошими батьками і виховати хороших дітей, ви повинні давати їм якісні зразки для наслідування. Ви чуєте про це не в перший раз? Але в основі виховання лежить проста істина: для того, щоб виховати хороших дітей, не варто лицемірити з ними. Ви маєте стати взірцем для наслідування для власної дитини. Навіть, якщо діти свідомо не будуть визнавати вас своїм кумиром, ви будете для них саме таким чи такою. Ви будете найголовнішою людиною, якій ваші діти будуть прагнути догодити. Усвідомлення того, що батьки є авторитетом для власних дітей, може принести користь усій сім’ї, якщо батьки мають високі моральні та духовні якості. Тільки так батьки в якості позитивного зразка для наслідування дитиною зуміють якнайкраще вплинути на неї. 
Батькам необхідно проводити багато часу з власними дітьми. Якщо ви, ставши батьками не будете мати часу на спілкування та взаємодію з власними дітьми – це вийде вам боком. У цьому відношенні вам не вдасться обвести своїх дітей навколо пальця. Вони завжди будуть знати: проводите ви з ними достатньо часу чи ні. Тому, не будьте егоїстичними і вас вразить позитивний результат від того часу, який ви будете проводити із власними дітьми. 
Чи хочеться вам, щоб ваша дитина почала палити? Якщо ви цього не бажаєте, немає сенсу пояснювати, що вам самому або самій не варто курити. Чи хочеться вам, щоб ваша дитина мала гідні моральні принципи? Щоб передати дітям високі моральні принципи, ви маєте бути для них прикладом для наслідування. Вони повинні бачити, як мудро ви проводите свій час і втілюєте у життя власні позитивні наміри. Якщо ви хочете, щоб ваша дитина була ввічливою, ведіть себе так само, і ви побачите, що дитина наслідує ваш приклад. Діти зазвичай приділяють більше уваги подробицям батьківського житті, ніж свого власного. У дитинстві вони не дуже завантажені тяготами життя, але вони цілком здатні побачити, наскільки завантажені ними батьки.
Вам необхідно буде постійно демонструвати дітям свою любов до них. Розповідати їм про те, як ви їх любите, і яку роль вони відіграють у вашому житті. Це і є найбільш важлива складова хорошого виховання. 
Батькам завжди слід уважно слухати те, що намагаються сказати їм їхні діти. Треба говорити дітям про те, що вони мають дуже велике значення у вашому житті і що вам дуже цікаво те, що вони хочуть вам сказати. Також, необхідно створити для своїх дітей відчуття того, що вони знаходяться під захистом. Заспокоюйте їх, коли їм страшно. Не кажіть їм того, що може їх налякати і прагніть оберігати їх від сімейних проблем, які можуть тільки налякати та схвилювати їх. 
Якщо ви хочете бути хорошими батьками, вам також необхідно буде хвалити свою дитину. Коли ваша дитина пізнає щось нове або досягнє певної мети, вам необхідно сказати їй, що ви нею дуже пишаєтеся. Якщо ваша дитина допустить помилку, не варто говорити їй, що вона погано вчинила. Вам, як хорошим батькам, слід пояснити їй чому цей вчинок був неправильним і як слід поводитися гарно.
Ставтеся до своєї дитини справедливо і чітко пояснюйте їй свої принципи. Якщо у вас буде кілька дітей, ставтеся до них однаково, не виділяйте якоїсь дитини серед всіх інших. 
Коли у вас з’являться діти, ви зрозумієте, що немає єдиної конкретної правильної відповіді на всі питання виховання. Якщо ви будете постійно вчитися чомусь новому у мистецтві батьківства, то згодом відкриваєте для себе нові способи вирішення тих чи інших питань. Багато батьків постійно забувають про своє власне дитинство, чого не слід робити. Що допомагало вашим батькам у вашому вихованні? А що заважало? Дані питання є для вас хорошим початком у вихованні власної дитини.
Вам слід буде приділяти увагу найменшим подробицям життя вашої дитини. Що подобається їй в рекламі, яку вона бачить у перерві між мультфільмами (а згодом, між передачами)? Подібні спостереження допоможуть вам знайти корисну інформацію про виховання. У той же час, ви зумієте визначити можливі проблеми і знайти їм рішення. 
Щодня в нашому житті з’являється щось нове. Завжди йдіть в ногу з часом. Ваші діти теж будуть слідувати цій раді. Необхідно враховувати ті сфери сімейного життя, в яких можуть виникнути проблеми, і бути до них підготовленими. Ви також можете спостерігати за тим, що добре для вашої родини, а потім робити на цьому акцент. Вам необхідно постійно переглядати свій досвід і знання, причому робити це не тільки до та після народження дитини, але і на кожній стадії її зростання у її вихованні аж до того моменту коли вона стане дорослою. Прийде день, коли вам самим доведеться давати поради своїм дітям з приводу виховання їх власних дітей. 
Проблеми батьків і дітей. Пам’ятайте: не існує ідеальних батьків або ідеальних дітей. Всі батьки в певний момент можуть впадати у відчай. Виховання дітей забирає багато часу та енергії. Процес виховання може бути також ускладнений проблемами, пов’язаними з роботою, рахунками, які необхідно оплачувати, або проблемами у взаєминах. Ситуація погіршується, якщо виникають проблеми з наркотиками або алкоголем. Хороших батьків характеризує здатність справлятися з важкою ситуацією, навіть незважаючи на сторонні проблеми. 
Коли ви перебуваєте в розпачі, корисно зробити перепочинок. Час від часу відпочинок від батьківських обов’язків потрібний кожному. Якщо хтось із членів вашої родини може вам допомогти у догляді за дітьми, не відмовляйтеся від такої допомоги. Займайтеся справами по дому по черзі, обов’язково обговорюючи та плануючи всі домашні справи.
Дуже важливо досягти порозуміння з власними дітьми. Але сучасні діти потрапляють в світ, якого не існувало в той час, коли дітьми були їх батьки. Проблема полягає ще й в тому, що багато молодих людей, спочатку стають батьками, а потім вже починають замислюватися як доглядати за власними дітьми та як їх виховувати. А деякі навіть і не замислюються, й роблять на шляху батьківства багато помилок, яких можна було б уникнути.
Вам необхідно знати якомога більше про те, що може загрожувати вашій дитині. Загрози оточують її з різних боків, і зараз, поки ви ще плануєте стати у майбутньому батьками, у вас є можливість визначити їх сутність, а також отримати уявлення про те, чого слід остерігатися. Ви маєте зробити все можливе, щоб захистити свою дитину від всякого роду неприємностей та фізичних загроз, з якими вона може зіткнутися в житті. Небезпека може підстерігати вашу дитину як в реальному житті так і в Інтернеті, тому що Інтернет сьогодні, на жаль, крім користі являє собою джерело потенційних проблем. 
Не слід дозволяти своїй дитині концентруватися на чомусь одному що б це не було: телевізор, ігри, Інтернет. Якщо дитина займається чимось одним постійно, вона не буде підготовленню до життя. Те ж саме відбувається, коли дитина повністю віддається навчанню і абсолютно не проводить часу з однолітками. 
На шляху дорослішання, дитині потрібно багато уваги з боку батьків, і ця увага повинна здійснюватися завчасно. Вона може бути спрямоване як на якийсь один аспект її життя, так і на кілька аспектів відразу. Саме батьківська увага допоможе дитині надалі приймати власні рішення. Надмірне опікування або відчуженість можуть мати негативні наслідки для розвитку дитини. У всіх ситуаціях необхідно знаходити баланс. 
Якщо дитина вередує – в дев’яти випадках з десяти, це буває, тому, що вона перебуває у дискомфорті з приводу чого-небудь. Дуже важливо бути чуйними до дитини, щоб вчасно надати їй потрібну допомогу. Справжня проблема з дітьми не в тому, що дитина вередлива, неслухняна, капризна, а в тому, що молоде подружжя часто не знає, що означає бути батьками і як виконувати батьківські ролі.
На телебаченні є програми, які допомагають батькам у вихованні дітей. Психологи приходять у сім’ю, в якій діти абсолютно некеровані. Вони приходить і допомагають батькам краще зрозуміти їх дітей і показують батькам способи ефективної взаємодії з дітьми. Наприкінці цього шоу, діти стають абсолютно іншими людьми. Це вже хороші діти, які вміють себе гарно вести. Якщо ви переглядали ці передачі, може ви бачили, що дітям дають якісь ліки? Я цього не помічала. Звичайно, я можу помилятися. Можливо ліки їм давали під час реклами, але я дуже в цьому сумніваюся. Порозуміння, яке досягнуте у спілкуванні з дітьми, і знання того, як варто з ними взаємодіяти є ключовим рішенням будь-якої проблеми у сімейному вихованні. 
Сайти, які допомагають батькам та дітям бути здоровими та порозумітися. Усі батьки мріють, аби їхня дитина виросла здоровою і талановитою. Для цього їм потрібно знати, як слід поводитися з немовлям у різні місяці його життя, які іграшки та розвивальні програми слід застосовувати у певні періоди її розвитку. Сучасні інформаційно комунікаційні технології: мобільні телефони, комп’ютери, інтернет, створюють умови для ефективної допомоги молодому подружжю у вихованні власних дітей. Мобільний оператор «Київстар» запровадив безкоштовний додаток для смартфонів – «Моя зірочка. Перший рік». Програма призначена для молодих батьків та містить інформацію про догляд за немовлям від народження до першого року життя. Сьогодні Інтернет заповнений мільонами веб-сайтів та блогів, які пропонують консультації та допомогу молодим батькам у вихованні дітей. На цих сайтах додатково можна купувати товари, робити пошуки інформації, грати в ігри, контактувати з друзями та стягувати ігри і музику. 
Завдяки блогам молоде подружжя може поділитися своїми думками, захопленнями та розповісти про власний досвід догляду за дитиною та її виховання. Більшість блогів доступні для читачів і тих, хто хоче вписати на них свої коментарі. Треба знати, що блоги доступні для всіх користувачів Інтернету, тому не слід необачно залишати в них інформацію, за допомогою якої можна отримати реальні дані про вашу сім’ю, місце проживання род діяльності.
Всі ресурси інтернету, перш ніж користуватися ними, варто оцінити за наступною схемою:
Яка мета створення цього веб-сайта? Для чого  (кого?) він був створений?
Яка організація або особа створили цей сайт?
Що подано на сайті – об’єктивні факти чи особиста думка автора?
Посилання на які інші джерела інформації вказано на сайті?
Які інші організації пов’язані з цим сайтом ? (Використовуючи механізм пошуку Google, ввести link: і адресу веб-сайту (наприклад: lіnk:www.websіte.com).
Хто автор сторінки, і чи має автор право подавати дану інформацію від свого імені?
Чи забезпечена організація зворотного зв’язку з веб-сайтом і можливість спілкування з автором статті чи менеджером сайта?
Коли сайт був створений і як часто він поновлюється?
Чи можна перевірити інформацію, подану на сайті, за допомогою інших джерел (книг, журналів тощо).
І ще пам’ятайте, що саме в родині закладаються основи поведінки в реальному світі, і віртуальний простір не має бути виключенням. Майбутнім батькам необхідно самим засвоїти основи інтернет-грамотності, щоб навчати правилам нетикету і комп’ютерній безпеці свою дитину та зробити це відповідно до її віку та кола її інтересів. 
Сподіваюся, що, коли ви станете батьками, нагородою для вас, як для матусі чи татуся, буде те, що ви будете точно знати, що ваша дитина є саме тією людиною, в кого ви вкладаєте частинку вашої душі. Я не знаю, як щодо конкретно вас, але це саме чудове батьківське почуття, на мій погляд.
Практикум. В Інтернет-середовищі здійснити пошук сайтів, які надають корисну інформацію майбутнім батькам.

7. Давайте поміркуємо.
- Чому батьківство кожної людини має бути усвідомленим? Доведіть свою думку.
- Які почуття ви зазнаєте до ваших батьків? За що слід подякувати вашим батькам?
- Чи відчуваєте ви готовність бути гарними батьками?
- Як стати найкращими батьками для власної дитини.
- Якою ви хочете бачити свою майбутню дитину?
- Що може загрожувати дитині у сучасному світі? Як батьки можуть уберегти її від небезпек?
- Чому майбутнім батькам необхідно засвоїти основи інтернет-грамотності?

8. Література з інтернет-ресурсами
1. Гридковець, Л. М. Світ подружнього життя : [навчально-практичний посібник] / Л. М. Гридковець; Київський міський центр сім’ї “Родинний дім”,
Управління у справах сім’ї та молоді Київської міськдержадміністрації. – К. :
2. “Родинний дім”, 2004. – 169 с.
3. Інтернет-ресурси молодим батькам. Школа молодої мами. http://slavutich.kiev.ua/~bic/pokaz/pokaz143.html
4. Інтернет-ресурси молодим батькам. Батьківський Веб-клуб. http://slavutich.kiev.ua/~bic/pokaz/pokaz142.html
5. Кравченко Т. В. Допомога батькам у вихованні дітей : [методичні рекомендації для соціальних працівників] / Т. В. Кравченко, І. М. Трубавіна. – К. : Дежсоцслужба, 2005. – 100 с.
6. Коркина Н.А. Отцовство в современной семье / Н.А. Коркина // Семейная психология и семейная терапия. – 2003. – № 4. – С. 48-54.
7. Овчарова Р. В. Психология родительства : [учебн. пособие для студ. высш. учебн. заведений] / Р. В. Овчарова. – М. : Издательский центр „Академия”, 2000. – 368 с.
8. Овчарова Р. В. Психологическое сопровождение родительства / Р. В. Овчарова. – М. : Изд-во Ин-та психотерапии, 2003. – 319 с.
9. Овчарова Р. В. Родительство как психологический феномен: [учебное пособие] / Р. В. Овчарова. – М. : Московский психолого-социальный институт,
2006. – 496 с.
10. Основи батьківської компетентності : [навч. посіб.] / [Т. Г. Веретенко, І. Д. Звєрєва, Н. Ю. Шевченко] ; за заг. ред. І. Д. Звєрєвої. – К. : Наук. світ, 2006. – 156 с.
11. Педагогічний словник для молодих батьків. – К. : ДЦССМ, 2002. – 348 с.

9. До глосарію в кінці посібника:  батьківство
Батьківство – це кровне споріднення батьків з їх дитиною, яке визначається на основі документів про шлюб і свідоцтва про народження дитини та на добровільному визнанні себе батьками дитини, яка народилася поза шлюбом.
Джерело: Педагогічний словник для молодих батьків. – К. : ДЦССМ, 2002. – 348 с. (стор. 39).
Батьківство – соціально-психологічний феномен, що являє собою сукупність знань, уявлень та переконань стосовно себе у батьківській ролі, які реалізуються у всіх проявах поведінкової складової батьківства. Також батьківство, як надіндивідуальне ціле включає такі складові: подружня пара, яка вирішила дати початок новому життю та сама дитина.
Джерело: Овчарова Р. В. Психологическое сопровождение родительства / Р. В. Овчарова. – М. : Изд-во Ин-та психотерапии, 2003. – 319 с.  (стор. 5).

Немає коментарів: