Єдина Країна! Единая Страна!

понеділок, 30 вересня 2013 р.

Викладання "Сходинок до інформатики" - Вознесенський досвід

Місто Вознесенськ розташовано в південній частині України в центрі Миколаївської області. Нещодавно мені довелося проводити навчальні заняття для вчителів початкової школи на виїздних курсах підвищення кваліфікації за тематикою: викладання навчального предмету "Сходинки до інформатики" в початковій школі.

Заняття проходили в комунальному закладі Міжшкільний навчально-виробничий комбінат «Комп’ютерний центр». Директор: Рощина Наталія Олексіївна.

З 1 вересня 2013 року вчителі Компьютерного центру долучилися до викладання навчального предмету "Сходинки до інформатики" у других класах ЗОШ міста. Вчителі центру діляться з колегами своїми методичними наробками з приводу перших двох уроків "Сходинки до інформатики" у другому класі.



КЗ МНВК “Комп’ютерний центр” було створено рішенням виконкому Вознесенської міської ради з 01.07.2001 року з метою задоволення потреб громадян, держави і суспільства у забезпеченні комп’ютерної грамотності випускників шкіл міста, впровадження ефективних інформаційних технологій навчання, підвищення рівня викладання основ інформатики в загальноосвітніх школах міста.

У «Комп’ютерному центрі» обладнано сучасними персональними комп’ютерами 3 кабінети інформатики. В закладі є методичний кабінет, лабораторія обробки інформації, музей історії розвитку обчислювальної техніки (єдиний в закладах освіти України), виставкова зала.

В «Комп’ютерному центрі» працюють 5 вчителів, з яких 1 – має звання «учитель-методист», 2 – вчителі вищої категорії, 1 – вчитель І категорії, 1 – вчитель ІІ категорії, 1 - вчитель - спеціаліст. Зараз в закладі вивчають інформатику та технології 450 учнів шкіл міста. Це учні 2, 3, 4, 9, 10, 11, 12 класів. Комп’ютерний центр також займається організацією роботи секцій МАН в місті (180 учнів), дистанційною та інклюзивною освітою, навчанням вихованців дитячих садків.

Систематично заступником директора Юрпольською Н. О. випускаються методичні бюлетені, в яких висвітлюються різні питання методичної роботи. Одне з головних завдань педагогічного колективу «Комп’ютерного центру» в умовах інформаційного суспільства - навчити вчителів міста ефективно користуватися інформаційними технологіями. Підвищення педагогічної майстерності вчителів міста проходить через проведення семінарів, майстер-класів, занять за програмою «Партнерство в навчанні», «Навчання для майбутнього», роботу творчих груп вчителів різних предметів з даної проблеми в рамках закладу та методичного об’єднання.

В закладі створений навчально-методичний комплекс з інформатики (6796 методичних одиниць), математики (3046 методичних одиниць),  фізики (1295 методичних одиниць), хімії (3865 методичних одиниць), історії (1205 методичних одиниць), української мови (897 методичних одиниць). З кожного предмета зібрано базу мультимедійних презентацій, тестових завдань, конспектів уроків, матеріалів для тематичних атестацій, електронних підручників, додаткових матеріалів для проведення уроків.

До складу комплексу входить накопичена методична база з різних предметів і Web-бібліотека, які створюють єдиний методичний інформаційний простір.

Результатом кропіткої роботи  педагогічного колективу закладу стали результати участі у багатьох конкурсах, виставках, проектах. Так, на четвертій Національній виставці – презентації «Інноватика в сучасній освіті» заклад отримав диплом переможця та золоту медаль. Два вчителя Юрпольська Н. О. та Кийко О. А. у 2009 та 2013 роках відповідно займали ІІ міста в обласному етапі Всеукраїнського конкурсу «Учитель року».

Другий рік заклад готує та проводить міський конкурс «Юний інтелектуал» для учнів 1-4 класів, запроваджений управлінням освіти та міським науково-методичним центром. На базі закладу постійно проводяться міські та обласні семінари. У центрі  широко впроваджується проведення Інтернет-конференцій, інтелектуальних он-лайн  ігор.

Немає коментарів: