Єдина Країна! Единая Страна!

суботу, 1 червня 2013 р.

1 червня - Міжнародний день захисту дітей

1 червня - Міжнародний день 
захисту дітей

Вітаю всіх з першим днем літечка! Віддзвонили в школах України останні дзвоники, пройшли випускні свята в дошкільних навчальних закладах.

Сьогодні, 1 червня, Міжнародний день захисту дітей. 

Дата була заснована в листопаді 1949 року в столиці Франції місті Парижі рішенням конгресу Міжнародної демократичної федерації жінок. Вперше Міжнародний день захисту дітей відзначався в 1950 р.

День захисту дітей - одне з найстаріших міжнародних свят.


В Україні Міжнародний день захисту дітей офіційно відзначається з 1998 р., коли Президент Леоніда Кучма з ініціативи Міністерства України у справах сім'ї, молоді та спорту, Всеукраїнського комітету захисту дітей, Національного фонду соціального захисту матерів і дітей "Україна - дітям" та інших громадських організацій підписав відповідний указ.

27 вересня 1991 в країні набула чинності конвенція про права дитини - міжнародний правовий документ, що визначає права дітей на освіту, користування досягненнями культури, правом на відпочинок і дозвілля та надання інших послуг дітям державами-членами Організації Об'єднаних Націй. Тому День захисту дітей був приурочений керівництвом республіки до Міжнародного дня захисту дітей, який також відзначається 1 червня.

Конвенція ООН про права дитини була одноголосно прийнята Асамблеєю ООН 20 листопада 1989 р. - через 30 років після прийняття Декларації прав дитини і через 10 років після оголошення Міжнародного року дитини. У цьому документі викладені дії та способи їх здійснення державами, їх урядами, неурядовими організаціями, засобами масової інформації та приватними особами для забезпечення дотримання прав дітей по відношенню до кожної дитини.

Немає коментарів: