Єдина Країна! Единая Страна!

неділю, 17 лютого 2013 р.

Рік дитячої творчості


2013 - рік дитячої творчості


2013 рік в Україні оголошено Роком дитячої творчості. Про це Президент України Віктор Янукович заявив на Всеукраїнській нараді з питань захисту прав дитини 04.12.2012

«Я підпишу Указ і оголошу 2013 рік Роком дитячої творчості. Це не буде просто лозунг - безумовно, ми подивимося на всі видатки бюджету», - сказав Глава держави.



28 грудня 2012 року Президентом України Віктором Януковичем підписано Указ «Про проведення у 2013 році в Україні Року дитячої творчості». Глава держави переконаний, що протягом 2013 року мають бути ухвалені принципові рішення щодо вдосконалення законодавства у сфері позашкільної освіти, в першу чергу в частині бюджетного фінансування.
Завдання, яке ставиться сьогодні Президентом перед урядом та обласними державними адміністраціями, - зробити позашкільну освіту одним з пріоритетів в освіті. 2013 рік має стати роком розвитку і модернізації позашкільної освіти, роком піднесення дитячої творчості, розвитку талантів дітей, вдосконалення виховної системи. Протягом року необхідно розширити та поліпшити мережу закладів позашкільної освіти - гуртків, музичних, спортивних шкіл, клубів, центрів - наблизити їх до дітей, особливо в сільській місцевості, максимально залучити дітей до гурткової роботи.
Президент наголошує на необхідності розвивати дистанційну освіту,   а також підвищувати статус і професійний рівень педагогів позашкільних закладів.

УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ
Про проведення у 2013 році в Україні Року дитячої творчості
        З метою сприяння забезпеченню освітньо-культурних потреб дітей, створення умов для їх творчого, інтелектуального, духовного та фізичного розвитку, виявлення і підтримки талановитих та обдарованих дітей, організації змістовного дозвілля, вдосконалення виховної роботи та розбудови системи позашкільної освіти постановляю:

  1. Провести у 2013 році в Україні Рік дитячої творчості.
  2. Кабінету Міністрів України розробити та затвердити до 1 лютого 2013 року план заходів із підготовки та проведення у 2013 році в Україні Року дитячої творчості.
  3. Раді міністрів Автономної Республіки Крим, обласним, Київській і Севастопольській міським державним адміністраціям розробити та здійснити заходи з підготовки та проведення у 2013 році в Україні Року дитячої творчості.
  4. Державному комітету телебачення і радіомовлення України забезпечити широке висвітлення заходів із підготовки та проведення у 2013 році в Україні Року дитячої творчості. 

Президент України                                                                   Віктор ЯНУКОВИЧ

м. Київ
28 грудня 2012 року
№ 756/2012



Глава держави зобов'язав Кабінет міністрів України до 1 лютого розробити та затвердити , а облдержадміністрації здійснити відповідні заходи.

«На переконання Президента, 2013 рік має стати поштовхом для розвитку і модернізації позашкільної освіти, створення ефективної системи виявлення і реалізації талантів, підтримки їх творчих, інтелектуальних, спортивних досягнень, вдосконалення виховної роботи з дітьми та організації змістовного дозвілля», -  відзначив уповноважений Президента з прав дитини Юрій Павленко. За його словами, Президент наголошує на необхідності розвивати дистанційну освіту, запровадження нових методик роботи. Крім того, наголошується на необхідності забезпечення дієвого механізму контролю за комерційними закладами позашкільної освіти, оскільки зараз такого контролю не існує, а також підвищення статусу і професійного рівня педагогів позашкільних закладів.

Уряд затвердив план заходів з підготовки та проведення у 2013 році в Україні Року дитячої творчості. Відповідне розпорядження Кабінет Міністрів прийняв 4 лютого 2013 року.
Упродовж року проводитимуться різноманітні культурно-освітні заходи, спрямовані на підтримку талановитої молоді -  форуми, зльоти, конкурси, фестивалі, виставки тощо.
Серед іншого, зокрема, передбачено проведення у м. Києві Всеукраїнської виставки–звіту дитячої творчості «Країна юних майстрів», регіональних конкурсів-оглядів художньої самодіяльності. У березні пройде Всеукраїнський форум класних керівників загальноосвітніх навчальних закладів,  у червні – Міжнародний молодіжний гончарний фестиваль, - у грудні – Всеукраїнський дитячий фольклорний фестиваль «Орелі». Для талановитих дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, буде організовано Всеукраїнський фестиваль «Щасливі долоньки» та ряд інших заходів.
Документом, зокрема, доручено Раді міністрів АР Крим, обласним, Київській та Севастопольській міським держадміністраціям забезпечити збереження мережі позашкільних навчальних закладів незалежно від підпорядкування, типів і форми власності та доступності позашкільної освіти дітям та учнівській молоді сільської місцевості шляхом створення філій та розширення мережі гуртків.
Установлено, що фінансування плану заходів здійснюється за рахунок і в межах бюджетних призначень, передбачених органам виконавчої влади у Державному бюджеті України на 2013 рік, а також за рахунок інших не заборонених законом джерел.




Немає коментарів: